Inflácia v eurozóne prekvapivo stagnuje. Ako zareaguje ECB?

Miera inflácie v eurozóne v auguste zostala na 5,3 %, čo je rovnaká úroveň ako v júli. Ekonómovia očakávali pokles inflácie na 5,1 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií sa v auguste znížila z júlových 5,5 % na 5,3 %.

Najviac sa v auguste zvýšili ceny v kategórii potraviny, alkohol a tabak, kde medziročný rast dosiahol 9,8 %. Je to ale spomalenie oproti júlovému tempu 10,8 percenta.

Kým najvyššiu infláciu spomedzi 20 krajín eurozóny zaznamenalo Slovensko (9,6 %), najnižšiu infláciu malo Belgicko a Španielsko (2,4 %).

Treba pripomenúť, že inflačný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) je stanovený na 2 %. V súčasnosti sa názory analytikov rozchádzajú v tom, aký postoj zvolí ECB na svojom septembrovom zasadnutí, ktoré sa uskutoční už o dva týždne. Kým podľa niektorých analytikov súčasné údaje nezmenia trajektóriu úrokových sadzieb, iní naďalej počítajú s ďalším zvýšením sadzieb.

„Súboj medzi jastrabmi a holubicami sa pred ďalším zasadnutím ECB pravdepodobne vyostrí,“ uviedol Richard Flax, investičný riaditeľ Moneyfarm. „Keďže údaje o inflácii naďalej zostávajú na zvýšených úrovniach, nemôžeme vylúčiť ďalšie zvyšovanie sadzieb pred koncom roka,“ dodal Flax.

ECB zvýšila sadzby deväťkrát po sebe, no objavujú sa signály, že vyššie sadzby brzdia ekonomiku, najmä v dôsledku poklesu úverovej aktivity. Politici sa snažia nájsť rovnováhu medzi dostatočným zvýšením sadzieb na potlačenie vysokej inflácie a zároveň nespôsobiť zbytočnú „hospodársku bolesť“.

Šéfka ECB Christine Lagardeová počas svojho prejavu v Jackson Hole opäť zopakovala, že rozhodnutie ECB na septembrovom zasadnutí bude založené na základe prichádzajúcich údajov. Taktiež uviedla, že boj s infláciou ešte nie je vyhratý.

Graf: Medziročný vývoj spotrebiteľských cien v eurozóne

Zdroje: france24.com; nytimes.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre