Bitcoin odštartoval nový rok rastom. Cena vyletela nad 45 000 USD

Cena najväčšej kryptomeny Bitcoin prekonala prvýkrát od apríla 2022 úroveň 45 000 dolárov, čo je dôsledok silných očakávaní, že Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) potenciálne schváli spotové bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF).

Pohyb ceny podporujú správy, že SEC svoje rozhodnutie oznámi ešte pred 10. januárom, čo zvyšuje očakávania investorov na potenciálne schválenie vôbec prvého spotového bitcoinového ETF v Spojených štátoch.

Cena Bitcoinu aktuálne rastie o viac ako 7 % na 45 652 USD. Markus Thielen zo spoločnosti Matrixport predpovedá, že Bitcoin sa môže do konca týždňa vyšplhať nad 50 000 USD. Poukázal na slabú aktivitu v ťažbe Tetheru, čo naznačuje nedostatočný prílev fiat prostriedkov do kryptomeny, no zároveň poznamenal, že cenová rally poukazuje na nedostatok predajcov na trhu.

Okrem toho Thielen uviedol, že vysoké miery financovania BTC naznačujú, že trh s futures poháňa spotový trh vyššie. Potenciálne schválenie spotových bitcoinových ETF v USA sa považuje za hlavný míľnik pre krypto priemysel, pričom Glassnode odhaduje, že v prípade schválenia dosiahne prílev inštitucionálneho kapitálu do týchto nových bitcoinových investičných produktov viac ako 70 miliárd dolárov.

Graf: Vývoj ceny BTC za posledných 7 dní

Zdroje: finance.yahoo.com; bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre