Byť vládou, zakážem kryptomeny, hovorí šéf najväčšej americkej banky

Generálny riaditeľ americkej veľkobanky JPMorgan Chase Jamie Dimon kritizoval bitcoin a ďalšie kryptomeny. Naznačil, že sú užitočné iba pre zločincov a mali by byť zakázané.

Dimon sa v stredu spoločne s ďalšími generálnymi riaditeľmi veľkých amerických bánk zúčastnil na vypočutí senátneho výboru pre bankovníctvo. „Keby som bol na mieste vlády, zrušil by som ho,“ povedal o odvetví kryptomien.

Dimon, ktorého mnohí považujú za najvýznamnejšieho amerického bankára, uviedol, že zločinci používajú digitálne meny na pranie špinavých peňazí a vyhýbanie sa plateniu daní, pričom poznamenal, že kryptomeny sú stále do veľkej miery neregulované a ťažko vysledovateľné.

Dimon sa dlhodobo vyjadruje v neprospech virtuálnych mien, hoci sa jeho banka JPMorgan výrazne angažuje v blockchaine, čo je základná technológia pre kryptotrh. V predošlých vyjadreniach Dimon bitcoin označil za “nafúknutý podvod”, no neskôr toto tvrdenie odvolal.

Senátorka Elizabeth Warrenová, známa kritička Wall Street, vyzvala zúčastnených bankárov, aby podporili návrh zákona “Digital Asset Anti-Money Laundering Act of 2023”, ktorý by rozšíril a sprísnil bankové zákony s cieľom zabrániť využívaniu kryptomien na pranie špinavých peňazí, ransomvérové útoky, finančné podvody a iné nezákonné činnosti.

Zdroje: cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre