Investičný génius a pravá ruka W. Buffetta: Vo veku 99 rokov zomrel Charlie Munger

Investor Charlie Munger (YouTube)

Vo veku 99 rokov zomrel americký miliardár Charlie Munger, investičný génius, ktorý zbohatol ešte skôr, ako sa stal pravou rukou Warrena Buffetta v spoločnosti Berkshire Hathaway. Ako vo svojej správe uviedla spoločnosť Berkshire, Munger zomrel v utorok 28. novembra v kalifornskej nemocnici. O mesiac by sa dožil 100 rokov.

„Spoločnosť Berkshire Hathaway by nebola tým, čím je dnes, bez Charlieho inšpirácie, múdrosti a spoluúčasti,“ uviedol vo vyhlásení Buffett.

Pod vedením Buffetta a Mungera sa Berkshire Hathaway stala jednou z najväčších amerických korporácií. Investičné impérium z Omahy zahŕňa okrem iného poisťovaciu, energetickú a priemyselnú divíziu, ako aj približne 80 malých a stredných firiem. Investičné portfólio v hodnote viac ako 300 miliárd dolárov pozorne sledujú investori z celého sveta.

Munger sa s Buffettom prvýkrát stretol v roku 1959, keď ich zoznámil jeden z Buffettových klientov. Munger mal vtedy 35 rokov, Bufett 29. Títo dvaja investori si boli natoľko podobní, že sa jednoducho museli spoznať. „A okamžite to klaplo,“ povedal Buffett v roku 2018. „Charlie sa smial na vlastných vtipoch, ako vždy. A vedel som: už nikdy nestretnem niekoho, ako je on.“

Munger, vyštudovaný právnik, bol úspešným investorom ešte predtým, než sa spojil s Buffettom. Bol to on, kto presvedčil Buffetta, aby zmenil svoj investičný prístup a namiesto kupovania férových podnikov za férové ceny sa zamerali na nákup úžasných podnikov za férové ceny. Buffett sa dovtedy preslávil nakupovaním problémových firiem, ktoré sa predávali za nízke ceny (nazýval ich „ohorky cigár“).

„Mám priateľa, ktorý hovorí, že prvým pravidlom rybolovu je loviť tam, kde sú ryby. Druhým pravidlom rybolovu je nikdy nezabudnúť na prvé pravidlo,“ povedal v roku 2017 vtedy 93-ročný Munger pred tisíckami ľudí na stretnutí Berkshire.

Okrem pôsobenia v Berkshire bol Munger právnikom v oblasti nehnuteľností, predsedom a vydavateľom spoločnosti Daily Journal Corp., členom predstavenstva spoločnosti Costco, filantropom a architektom. Začiatkom roka 2023 sa jeho majetok odhadoval na 2,3 miliardy dolárov. Miliardár po sebe zanechal šesť detí z dvoch manželstiev, 15 vnúčat a sedem pravnúčat. Rovnako ako Buffett bol veľkým filantropom.

Mungerova smrť prichádza týždeň po tom, ako Buffett daroval približne 866 miliónov dolárov z akcií Berkshire štyrom charitatívnym organizáciám a vydal vzácny list akcionárom, v ktorom uviedol, že jeho čas je obmedzený. Zároveň ale v liste poznamenal, že spoločnosť Berkshire bola „vybudovaná tak, aby vydržala“ a aj bez neho zostane v dobrých rukách.

Zdroje: cnbc; handelsblatt.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre