Barclays: Trh s dlhopismi zachráni len krach akcií

NYSE (NBCnews.com)

V prípade, ak trvalý pokles akcií nezvýši príťažlivosť aktív s pevným výnosom, globálne dlhopisy môžu ďalej klesať, tvrdí spoločnosť Barclays Plc. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Analytici Barclays uvádzajú: „Neexistuje žiadna magická úroveň výnosov, ktorá by po dosiahnutí prilákala dostatok kupujúcich a spustila trvalú rally na dlhopisoch.“ Zároveň dodávajú: „V krátkodobom horizonte si vieme predstaviť iba jeden scenár, pri ktorom by došlo k výraznej rally dlhopisov. A to v prípade, ak rizikové aktíva v najbližších týždňoch prudko klesnú.“

Keďže investori sa pripravujú na to, že úrokové sadzby a náklady na dlh zostanú dlhšiu dobu na vyšších úrovniach, trh so štátnymi dlhopismi sa otriasa v základoch. Hoci sa výpredaj v stredu zmiernil, obchodníci sú naďalej v pozore pred opätovným nárastom volatility.

Podľa analytikov Barclays je nepravdepodobné, že by americká centrálna banka zmiernila svoj kurz sprísňovania menovej politiky, čo z nej robí čistého predajcu štátnych dlhopisov. Okrem toho upozorňujú, že vyššia ponuka dlhopisov v dôsledku rastúceho deficitu zvyšuje aj termínové prémie.

Analytici Barclays vo svojej správe uvádzajú, že dopyt bude slabý, keďže čisté nákupy zahraničných centrálnych bánk sa spomaľujú. Japonskí investori, ktorí sú najväčšími zahraničnými držiteľmi štátnych dlhopisov, pravdepodobne uprednostnia domáci dlh, kde by mohlo dôjsť k rastu výnosov po úprave menovej politiky Bank of Japan.

To všetko podľa Barclays vedie k tomu, že osud dlhopisového trhu je v rukách akcií. Aj keď akciový index S&P 500 zaznamenal za posledné tri mesiace pokles o 5 %, podľa analytikov je to stále ďaleko od takého rozsahu poklesu, ktorý by priniesol oživenie aktív s pevným výnosom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre