Globálny dopyt po rope dosiahol rekordnú úroveň, ceny môžu vzrásť, uvádza IEA

tankovanie

Ako informuje Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA), globálny dopyt po rope sa zvýšil na rekordnú úroveň, za čo môže vysoká spotreba v Číne a v iných krajinách. IEA tiež varuje, že hrozí zvýšenie cien ropy.

Svetová spotreba pohonných hmôt v júni prvýkrát dosiahla v priemere 103 miliónov barelov denne a v auguste sa môže ešte zvýšiť, uvádza vo svojej správe agentúra. Vzhľadom na to, že Saudská Arábia a jej partneri obmedzujú produkciu, na ropnom trhu dochádza k výraznému obmedzeniu dodávok.

„Dopyt po rope dosahuje rekordné úrovne, k čomu prispieva intenzívna letecká doprava počas leta, zvýšené využívanie ropy pri produkcii energie a prudko rastúca aktivita v čínskom petrochemickom priemysle,“ uviedla IEA. Ako ďalej informuje, zásoby ropy sa prudko znížili.

Po tom, ako sa počas krízy Covid-19 pred tromi rokmi prepadol dopyt po rope, začali sa vynárať špekulácie, že spotreba ropy pravdepodobne dosiahla svoje maximum. Bolo to najmä z dôvodu, že v tom čase vzrástla popularita práce na diaľku a vlády zintenzívnili snahu znížiť závislosť na fosílnych palivách v snahe zabrániť klimatickým zmenám.

Údaje agentúry IEA ale ukazujú, že napriek dôkazom o globálnom otepľovaní, ktoré sa prejavili tohtoročnými letnými horúčavami a lesnými požiarmi na severnej pologuli, je spotreba ropy na historicky najvyššej úrovni. Čína sa na tohtoročnom raste dopytu podieľa 70 percentami, ale k najnovšiemu nárastu sa prekvapivo pridali aj doteraz odolné rozvinuté krajiny.

Agentúra sa domnieva, že energetická transformácia sa prejaví budúci rok, kedy by sa mal globálny dopyt po rope znížiť o približne polovicu na 1 milión barelov denne. IEA očakáva, že sa tak stane v dôsledku vyššej účinnosti vozidiel a rozšíreniu elektromobilov.

Cena severomorskej ropy Brent sa tento týždeň dostala na 6-mesačné maximum, keď sa natiahla k úrovni 88 dolárov za barel. Aktuálne sa obchoduje za 86,40 USD/barel, cena americkej WTI dosahuje 83,11 USD/barel.

Graf: Vývoj ceny ropy BRENT za posledné 3 mesiace

Zdroje: bloomberg.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre