Ropa opäť lacnie. Ceny klesli na 3-mesačné minimum

Ropa sa obchoduje na najnižšej úrovni za viac ako tri mesiace. Cena ropy Brent dnes stráca 0,65 % na 80,83 USD za barel, americká ľahká ropa WTI odpisuje 0,72 % na 76,32 USD za barel. Ceny ropy tak pravdepodobne zaznamenajú ďalšiu týždennú stratu.

Analytička Priyanka Sachdeva zo spoločnosti Phillip Nova uvádza, že na ceny ropy tento týždeň doľahli očakávania, že úrokové sadzby zostanú vyššie dlhšiu dobu. V stredu zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia Fedu ukázala, že menový výbor považuje súčasné úrovne sadzieb za potrebné na kontrolu inflácie. Vyššie sadzby môžu negatívne ovplyvniť hospodársky rast a znížiť dopyt po palivách.

Navyše, z najnovších údajov EIA vyplýva, že zásoby ropy v USA sa minulý týždeň zvýšili o 1,8 mil. barelov, pričom sa očakával pokles o 2,5 mil. barelov.

Napriek tomu sa ceny „čierneho zlata“ tento rok držia na vyšších úrovniach, čo je čiastočne spôsobené aj obmedzenou ťažbou skupiny OPEC+. Aliancia sa stretne 1. júna a všeobecne sa očakáva, že predĺži svoje súčasné škrty v ťažbe do druhej polovice roka 2024 a to približne o 2,2 milióna barelov denne.

„Nadchádzajúce stretnutie OPEC+ rozptýli neistotu v oblasti ponuky,“ uviedol Zhou Mi, analytik Chaos Research Institute v Šanghaji. Analytik dodal, že dopyt v USA sa zotavuje a mala by ho podporiť letná cestovná sezóna.

Analytici banky UBS vidia na trhu s ropou deficit a predpovedajú, že cena ropy Brent sa v nasledujúcich mesiacoch zvýši na 91 USD za barel.

Graf: Vývoj ceny WTI od začiatku tohto roka

Zdroje: reuters; cnbc.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre