Výpredaj na ropnom trhu pokračuje. Ceny klesli na 4-mesačné minimum

Ropa nadviazala na pondelkové straty a jej ceny pokračovali v poklese aj v utorkovom obchodovaní. Cena americkej ropy WTI klesá o 1,2 % na 73,31 USD za barel, čo je najnižšia úroveň od 5. februára. Severomorská ropa Brent stráca 1 % na 77,54 USD za barel.

Výpredaj prichádza po tom, ako Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci (OPEC+) po svojom víkendovom zasadnutí oznámila, že do konca roka zachová obmedzenie produkcie o 3,6 mil. barelov denne (bpd). Kartel však ponechal svojim členom priestor na postupné zrušenie dobrovoľných škrtov v objeme 2,2 mil. bpd a to od konca septembra 2024. To bolo prekvapením, keďže sa očakávalo, že tieto škrty v produkcii zostanú v platnosti do konca roka.

„To spôsobilo, že cena ropy Brent klesla…, keďže investori prehodnocujú rastúcu ponuku na pozadí neistej ekonomickej situácie,“ uviedli v komentári analytici firmy ANZ.

Hoci sa krajiny OPEC+ dohodli na predĺžení škrtov „zároveň stanovili dátum, kedy má ropa v tomto roku opäť prúdiť na trhy,“ povedal Lukman Otunuga, manažér pre analýzu trhu v spoločnosti FXTM.

Oznámenie skupiny OPEC+ prichádza v čase, keď rastú obavy o dopyt, keďže z Číny, najväčšieho spotrebiteľa ropy, prichádzajú slabé ekonomické údaje.

Graf: Vývoj ceny WTI od začiatku tohto roka

Zdroje: marketwatch; investing.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre