Cena bitcoinu sa vyšplhala na 13-mesačné maximum

Najpopulárnejšia kryptomena bitcoin vo štvrtkovom obchodovaní získava 2,50 % na 31 200 USD a dosahuje tak najvyššiu úroveň za posledných 13 mesiacov. Od začiatku roka už bitcoin posilnil o viac ako 80 %.

Za pozitívnym sentimentom sú podľa analytikov plány najväčšej investičnej spoločnosti na svete BlackRock spustiť spotový bitcoinový ETF fond. Celý kryptotrh v súčasnosti vyčkáva na rozhodnutie, či Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) dá tomuto ETF fondu zelenú.

Počas včerajšieho obchodovania zaznamenal BTC mierny pokles, no býci sa dokázali udržať okolo úrovne 30.300 USD, čím sa potvrdila sila tejto psychologicky dôležitej úrovne.

„Po zverejnení zápisnice menového výboru FOMC zaznamenal bitcoin pokles hodnoty. Avšak pozitívne vyjadrenia generálneho riaditeľa BlackRock zabránili ďalším stratám a kryptomena zostala stabilná,” komentuje vývoj Edul Patel, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Mudrex.

Zalistovanie ETF fondu, ktorého podkladovým aktívom by bol spotovo obchodovaný bitcoin, by bol veľkou udalosťou pre celý kryptotrh. Aj keď regulátor SEC doteraz podané žiadosti o bitcoinové ETF zamietol, pri správcovi BlackRock existuje nádej, že by komisia mohla fond schváliť. Je to preto, že žiadosti spoločnosti BlackRock u SEC bývajú obvykle bezchybné. Žiadosti o bitcoinový ETF podali aj ďalšie veľké investičné spoločnosti ako napr. Fidelity a Invesco. Je nepochybné, že fond tohto druhu by do správy spoločnosti pritiahol miliardy dolárov.

30. júna sa objavila správa, že SEC požiadala BlackRock, Fidelity a ďalších emitentov, aby doplnili svoje prihlášky o ďalšie informácie. Pozorovatelia kryptomien považovali požiadavku SEC za pozitívny indikátor toho, že proces napreduje.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre