Prieskum: Ľudia poznajú kryptomeny, no nerozumejú im

ethereum
ethereum

Firma ConsenSys v spolupráci so spoločnosťou YouGov realizovala prieskum, z ktorého vyplýva, že až 92 % z viac ako 15 000 respondentov už počulo o kryptomenách. Ich fungovaniu ale rozumie iba 50 % opýtaných.

Do prieskumu sa v období od 26. apríla do 18. mája 2023 zapojilo 15 158 ľudí z 15 krajín (Afrika, Amerika, Ázia a Európa) vo veku 18-65 rokov.

Z výsledkov štúdie tiež vyplýva, že najväčšie povedomie a záujem o kryptomeny vykazujú rozvojové regióny ako napr. Nigéria, Južná Afrika a Brazília. Až 99 % nigérijských respondentov má povedomie o kryptomenách a viac ako 70 % správne definovalo, čo je blockchain.

kryptomeny
kryptomeny

Prieskum ďalej zistil, že dve tretiny respondentov už počuli o nedávnych bankrotoch kryptomenových spoločností, pričom vnímanie tejto situácie sa medzi krajinami značne líši. Tieto kolapsy mali vplyv na celkovú dôveru v blockchain, krypto a Web3. Najsilnejší vplyv bol zaznamenaný v Južnej Kórei a Nigérii (94 % a 89 % deklarovalo, že to malo silný vplyv). Respondenti v Nemecku, Vietname, Indii a Južnej Afrike skôr vyhlasujú, že to neovplyvnilo ich dôveru v ekosystém.

Aj keď svet pozná kryptomeny, horšie je to už s pojmom Web3 (decentralizovaný internet, ktorý je postavený na blockchaine). Iba 24 % respondentov uviedlo, že poznajú Web 3.0, pričom len 8 % oslovených uvádza, že ho pozná „veľmi dobre“.

Štúdia spoločnosti ConsenSys odhaľuje zaujímavé detaily o tom, ako svet vníma a chápe virtuálne meny a novú generáciu internetu Web3. Síce drvivá väčšina ľudí na svete vie o existencii kryptomien, už menej z nich rozumie technológiám, ktoré ich poháňajú.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre