Ako investovať do Webu 3.0?

web 3.0
web 3.0

Od vzniku prvej webovej stránky v histórii ubehlo už viac ako 30 rokov. Od toho času sa internet vyvíja raketovým tempom – a s tým aj nové možnosti investovania. Najnovší boom spôsobuje nový internetový koncept Web 3.0, ktorý sľubuje zaujímavú budúcnosť v mnohých ohľadoch.

Web 3.0 sa stáva populárnym najmä vďaka prísľubom o personálnom vlastníctve virtuálnych majetkov, nad ktorými budú mať užívatelia plnú kontrolu a budú tak môcť vykonávať bezpečnejšie transakcie. Momentálne síce nie je ešte možné investovať do Webu 3.0 priamo, môžete si však vybrať, či budete investovať aktívne alebo pasívne. Aktívne investovanie je možné prostredníctvom kryptomien a NFT, zatiaľ čo pasívne investovanie zahŕňa nákup akcií spoločností, ktoré sú aktívne zapojené vo vývoji Webu 3.0.

Investovanie prostredníctvom NFT (Non-Fungible Tokens)

Nezameniteľné tokeny NFT sú unikátne digitálne aktíva, ktorých vlastníctvo je vymedzené a nekopírovateľné. NFT je možné nadobudnúť kúpou na digitálnom trhovisku, ako je OpenSea, či Magic Eden, alebo je možné ich získať razbou (ide o premenu digitálneho súboru na digitálne aktívum, ktoré existuje na blockchaine). Okrem možného profitovania z predaja môžu byť v budúcnosti potrebné pre sprístupnenie rozličných privilégií alebo využité ako ďalšia forma investovania.

Investovanie prostredníctvom kryptomien

Kryptomeny sú ako decentralizovaná digitálna mena umožňujúca priame transakcie ideálnym nástrojom pre agresívnych investorov. Pre ich nákup je možné využiť množstvo búrz (napr. Coinbase či Kraken), pričom budúcnosť vo Webe 3.0 majú najmä tie, ktoré podporujú technológie Webu 3.0 – protokoly DeFi a DAOs, či také, ktoré sú zapojené v obchodovaní s NTF (ethereum). Podľa portálu analyticsinsight.net patria medzi najlepšie a najbezpečnejšie kryptomeny Webu 3.0 okrem etherea či solany aj filecoin, ocean, theta, či chainlink.

ethereum
ethereum

Investovanie prostredníctvom akcií

Do vývoja Webu 3.0 je aktívne zapojených množstvo verejne-obchodovateľných spoločností, čo umožňuje investorom čerpať výhody z potencionálneho náskoku pred ostatnými. Medzi takéto spoločnosti patria technologickí giganti ako Meta, Nvidia, Intel či Nexon. Môžete tiež zvážiť aj finančné inštitúcie JPMorgan Chase, Godman Sach a iné.

Investovanie do Webu 3.0 prináša bezpochyby množstvo investičných príležitostí a novú dimenziu v oblasti virtuálneho vlastníctva aktív. Na druhej strane, tak ako každé investovanie, aj táto forma prináša riziká, ktoré je nutné akceptovať a dôkladne zvážiť. Nakoľko je Web 3.0 ešte stále v počiatočnej fáze vývoja, situácia sa môže postupom času meniť a pre bezpečnejšie investovanie je dôležité spomínanú problematiku dôkladne študovať a rozumne vyvážiť pomer možného zisku k riziku. Web 3.0 však bude celkom s určitosťou formovať našu budúcnosť a zachytiť rozbiehajúci sa vlak hneď na začiatku môže byť v mnohých ohľadoch kľúčové.

Zdroje: investopedia.com; forbes.com; analyticsinsight.net

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre