Toto sú najkonkurencieschopnejšie ekonomiky sveta. Rebríčku opäť dominuje Európa

Ekonomika

Medzinárodný inštitút pre rozvoj manažmentu (IMD) zverejnil aktuálny rebríček konkurencieschopnosti, ktorý hodnotí 64 ekonomík na základe viac ako 300 indikátorov. Ide o ukazovatele v štyroch hlavných kategóriách: ekonomická výkonnosť, efektívnosť verejnej správy, efektívnosť podnikov a infraštruktúra. Ukazovatele sú zmesou tvrdých dát, ktoré tvoria dve tretiny konečného poradia. Zvyšnú tretinu tvoria výsledky prieskumu.

Ako uvádza Felix Rivhter z portálu Statista, rebríček zahŕňa veľké časti Európy a Severnej Ameriky, pričom vynecháva niektoré oblasti v Južnej Amerike, Ázii a najmä v Afrike, kde sa v tomto roku hodnotili len dve africké ekonomiky.

Podobne ako v minulých rokoch, aj tentokrát dominuje rebríčku konkurencieschopnosti Európa, pričom na prvých troch pozíciách sú práve európske ekonomiky.

Zatiaľ čo Ázia má v prvej desiatke tri ekonomiky, jej najväčšie hospodárske esá Čína, India, Japonsko a Južná Kórea tu absentujú. Namiesto nich získali vyššie skóre Singapur, Taiwan a Hongkong.

USA, najväčšia svetová ekonomika, ktorá sa na najvyššej pozícii držala nepretržite od roku 1997 do roku 2009 a nevypadla z TOP 3 až do roku 2017, sa tento rok umiestnila až na 9. priečke. V rokoch 2020 až 2022 sa Spojené štáty umiestňovali na 10. mieste.

Na prvej priečke sa v roku 2023 opäť usadilo Dánsko, na druhé miesto poskočilo z 11. priečky Írsko a treťou najkonkurencieschopnejšou ekonomikou sveta je Švajčiarsko.

Zdroj infografiky: Statista

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre