Zníži Fed v tomto roku sadzby? Model od Vanguardu v tom má jasno

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Mnohí investori sa domnievajú, že spomalenie ekonomiky dotlačí americkú centrálnu banku (Fed) k tomu, aby neskôr v tomto roku prikročila k zníženiu úrokových sadzieb. Práve tieto očakávania prispeli k tomu, že akciový index S&P 500 od začiatku roka posilnil o takmer 12 %.

Ceny futures úrokových sadzieb signalizujú 33%-nú pravdepodobnosť, že kľúčová úroková sadzba Fedu na konci roka klesne pod súčasnú úroveň 5 % – 5,25 %.

Do mája Fed zvýšil sadzby na 10 po sebe nasledujúcich zasadnutiach, pričom investori očakávajú, že na tohtotýždnovom zasadnutí zostanú sadzby bezo zmeny. Ekonómovia investičnej spoločnosti Vanguard, ktorí využívajú model založený na strojovom učení, nepatria medzi tých, ktorí by v tomto roku očakávali pokles sadzieb.

„Veríme, že inflácia sa bude naďalej zmierňovať, ale do konca roka zostane nad 3 % a nezamestnanosť sa bude zvyšovať na stále prijateľných 4,5 %,“ uvádza vo svojej správe Asawari Sathe, hlavná ekonómka spoločnosti Vanguard. „Za predpokladu takéhoto scenára je nepravdepodobné, že by Fed tento rok znížil svoju hlavnú úrokovú sadzbu.”

Model spoločnosti Vanguard nepočíta so znížením sadzieb až do polovice roku 2024. Pokiaľ by Fed dostal infláciu späť k svojmu cieľu 2%, Vanguard počíta s 38% pravdepodobnosťou, že Fed zvýši sadzby v “blízkej budúcnosti”, 35 % pravdepodobnosť, že Fed sa bude držať súčasných sadzieb a 27 % pravdepodobnosť, že ich zníži.

Úrokové futures signalizujú 70% pravdepodobnosť, že po júlovom zasadnutí Federálneho rezervného systému budú sadzby vyššie ako v súčasnosti. „Výstup z nášho modelu podčiarkuje naše presvedčenie, že boj Fedu proti inflácii ešte nedosiahol bod zlomu,“ dodáva Sathe.

Zdroj: thestreet.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre