Oživenie čínskej ekonomiky stráca dych. Príde reakcia Pekingu?

Najnovšie ekonomické dáta potvrdzujú, že oživenie čínskej ekonomiky stráca dych. Po tom, ako v Číne skončili prísne protipandemické opatrenia, sa ekonomika v prvom štvrťroku opäť nadýchla, no očakávaný hospodársky vzlet stále nenastal.

Ako ukázali dnešné dáta, čínsky export sa v máji medziročne prepadol o 7,5 %, čo je výrazne viac, ako pokles o 0,4 %, ktorý predpovedal prieskum agentúry Reuters. Nové čísla prispeli k obavám, že rast druhej najväčšej ekonomiky môže spomaliť. „Slabý export potvrdzuje, že Čína sa musí spoliehať na domáci dopyt, keďže globálna ekonomika sa spomaľuje,“ komentoval najnovšie údaje Zhiwei Zhang, hlavný ekonóm spoločnosti Pinpoint Asset Management.

Aj ďalšie dáta z posledných týždňov potvrdzujú, že čínske hospodárstvo stráca dynamiku. Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) v máji klesol na 48,8 bodov zo 49,2 b. v apríli a zisky veľkých čínskych priemyselných firiem sa v období od januára do apríla medziročne prepadli o 20,6 %.

Priemyselná produkcia v apríli síce medziročne vzrástla o 5,6 %, údaj bol hlboko pod očakávaniami, keďže analytici oslovení agentúrou počítali s nárastom produkcie až o 10,9 %. Za odhadmi v apríli zaostali aj maloobchodné tržby. Maloobchodné výdavky sa zotavujú pomalšie, než sa očakávalo, nakoľko sa spotrebitelia obávajú ekonomického výhľadu a možných strát pracovných miest. Analytici preto upozorňujú, že vrchol oživenia po znovuotvorení ekonomiky, ktorá bola “pridusená” tvrdými covidovými opatreniami, už zrejme nastal.

čínsky juan

Analytici upozorňujú, že ďalšou hrozbou pre čínske oživenie môže byť americká recesia. V prípade, že ekonomika USA vstúpi do recesie, môže čínsky export zostať naďalej utlmený.

Nepresvedčivé signály o ekonomickom oživení podnecujú diskusiu o tom, či by Peking nemal zintenzívniť svoje stimuly. Georgios Leontaris z banky HSBC pre CNBC povedal, že kombinácia slabého dopytu po pracovnej sile a tovare môže prinútiť čínsku vládu a centrálnu banku konať. Už v marci Čínska ľudová banka oznámila, že po prvýkrát v tomto roku zníži pomer povinných minimálnych rezerv (RRR), aby podporila ekonomické oživenie.

Vládnuca čínska komunistická strana stanovila cieľ hospodárskeho rastu pre tento rok na úrovni 5 %, čo je najmenej za posledných 30 rokov. V prvom štvrťroku rast čínskeho HDP dosiahol 4,5 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre