Globálny dlh sa zvyšuje. V prvom štvrťroku presiahol 300 biliónov dolárov

Ako informoval Inštitút pre medzinárodné financie (IIF), svetový dlh v prvom štvrťroku 2023 vzrástol na takmer 305 biliónov dolárov.

„Globálny dlh je teraz o 45 biliónov dolárov vyšší v porovnaní s úrovňou pred pandémiou a očakáva sa, že bude naďalej rýchlo rásť,“ uvádza vo svojej správe IIF.

Inštitút dodáva, že tlak na výdavky vlád vyvíja starnúca populácia a rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť, pričom sa očakáva, že z dôvodu zvýšeného geopolitického napätie sa v strednodobom horizonte zvýšia aj výdavky na obranu. „Ak bude tento trend pokračovať, bude to mať značné dôsledky pre medzinárodné dlhové trhy, najmä v prípade, ak úrokové sadzby zostanú dlhšie vyššie,” uvádza sa v správe.

Pomer svetového dlhu k ročnému výkonu svetového hospodárstva aktuálne predstavuje 335 %, čo je pokles z rekordných 360 % z roku 2021.

Zadlženie rozvíjajúcich sa trhov vzrástlo na rekordných 100,7 bilióna USD oproti 75 biliónom USD v roku 2019, čo predstavuje nárast o 34 %. Niektoré z väčších rozvíjajúcich sa krajín ťažili z relatívnej slabosti amerického dolára, čo zvýšilo záujem investorov o ich dlh v miestnej mene. Ako IIF informuje, spomedzi rozvíjajúcich sa trhov bol najväčší nárast zaznamenaný v Číne, Mexiku, Brazílii, Indii a Turecku.

Spomedzi rozvinutých trhov zaznamenali najprudší nárast dlhu za štvrťrok Japonsko, USA, Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre