ECB: Digitálne euro bude dostupné predovšetkým pre obyvateľov eurozóny

Po zavedení bude digitálne euro primárne prístupné pre obyvateľov, obchodníkov a vlády v eurozóne. Európska centrálna banka (ECB) to uvádza vo svojej tretej správe o pokroku v oblasti digitálneho eura.

Prístup k digitálnej mene by mohli získať aj obyvatelia, ktorí nie sú rezidentmi, avšak museli by mať účet u poskytovateľa platobných služieb v eurozóne. Spotrebitelia v iných krajinách by prístup k digitálnemu euru mohli získať v ďalších vydaných verziách.

Ako ďalej vyplýva zo správy, očakáva sa, že digitálne euro bude sprístupnené ľuďom prostredníctvom existujúcich aplikácií finančného bankovníctva alebo prostredníctvom aplikácie vyvinutou centrálnou bankou. Na jeseň v roku 2021 ECB začala dvojročnú fázu skúmania s cieľom určiť základné vlastnosti digitálneho eura a túto jeseň by sa malo rozhodnúť, či projekt dostane zelenú.

Člen Výkonnej rady ECB Fabio Panetta, ktorý v pondelok vystúpil pred Výborom Európskeho parlamentu pre hospodárske a menové veci, zdôraznil, že v eurozóne nie je „akýkoľvek“ zámer nahradiť hotovosť ako platobný prostriedok. „Nezbavíme [občanov] žiadnej možnosti,“ povedal. „Možnosti, ktoré majú dnes k dispozícii na uskutočnenie platieb, budú k dispozícii zajtra, plus pribudne jedna ďalšia možnosť.“

Panetta ďalej uviedol, že aj pri digitálnom eure bude cieľom zabezpečiť bezproblémové platby: „Ľudia by mali mať možnosť platiť a prijímať platby v digitálnych eurách kdekoľvek v eurozóne bez ohľadu na to, akého sprostredkovateľa používajú na prístup k digitálnemu euru alebo v ktorej krajine sa nachádzajú,“ uviedol pred Výborom Panetta. Ako ďalej dodáva, „aby sme to dosiahli, potrebujeme súbor noriem.“

Zdroje: reuters.com; decrypt.co; ecb.europa.eu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre