Ukrajina očakáva polovičnú úrodu obilia a olejnín

Vojna na Ukrajine ukázala, ako zraniteľné sú poľnohospodárske trhy. Produkcia kukurice a pšenice na Ukrajine bude v dôsledku vojenskej invázie klesať už druhý rok. Podľa Ukrajinskej asociácie pre obilniny (UGA) tohtoročná úroda neprekročí 18 miliónov ton kukurice a 16 miliónov ton pšenice, keďže poľnohospodári sa kvôli pretrvávajúcim bojom nedokážu dostať na polia. Podľa odhadov UGA môže celkovo produkcia obilnín a olejnín na Ukrajine klesnúť na približne 50 miliónov ton. Pre porovnanie, v roku 2021 to bolo približne 106 miliónov ton.

Graf: Ceny obilia na Chicagskej burze

Ceny obilia na Chicagskej burze | Zdroj:Bloomberg, Saxo

Po vlaňajšom ruskom útoku na Ukrajinu, ktorá je dôležitým dodávateľom obilia na svetový trh, ceny obilia vzrástli na rekordnú úroveň. Následná bohatá úroda na severnej pologuli, vrátane Ruska, v kombinácii s koridorom, ktorý umožnil vývoz obilia z Ukrajiny, pomohli ceny výrazne znížiť.

Po rekordných maximách z marca minulého roka sa dnes obilie obchoduje na 12-17 mesačných minimách. “Očakáva sa, že Rusko, najväčší svetový exportér, dodá v tomto roku rekordné množstvo obilia, zatiaľ čo Ukrajina čaká na predĺženie zmluvy o vývoze obilia cez Čierne more. V kombinácii so silnejším dolárom sú ceny v Paríži a Chicagu nútené klesať, aby zostali konkurencieschopné voči ruskej pšenici,” vysvetľuje Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre