Ceny obilnín rastú. Hýbe s nimi najmä počasie

pšenica

Sektor obilnín sa blíži k vyrovnaniu svojich tohtoročných strát, keď index Bloomberg Grains Total Return už poskočil od februárového dna o 13%. Hybnou silou je najmä počasie. „Veľký prenos zásob po minuloročnej silnej úrode na severnej pologuli zatiaľ necháva trh relatívne imúnnym voči vývoju počasia, ale keďže vstupujeme do dôležitého vegetačného obdobia v Európe, Rusku a Severnej Amerike, a blíži sa aj koniec zberu v Južnej Amerike, počasie bude hrať čoraz dôležitejšiu úlohu, a to najmä v prípade troch hlavných plodín pšenice, kukurice a sóje,“ očakáva hlavný komoditný stratég Saxo Bank, Ole Hansen.

Pšenica

Doposiaľ sa pozornosť sústreďovala predovšetkým na nepriaznivé počasie ovplyvňujúce pšenicu. A to najmä kvôli nestabilnému počasiu v Rusku, ktoré je najväčším svetovým exportérom. Rusko zaznamenalo májové mrazy na severe a nezvyčajne suché podmienky na juhu. Cena futures na pšenicu CBOT s decembrovou dodávkou sa vďaka tomu dostala na úroveň blízko 7 USD za bušel, na ktorej bola naposledy v auguste minulého roka. Ide o nárast o 2,6% v tomto roku. Okrem Ruska k tomu prispelo aj sucho v USA. „Pokrok vo výsadbe v USA a predpovede dažďa vo vyprahnutom južnom Rusku nasledujúci týždeň však môžu z krátkodobého hľadiska zavážiť, čo len zvýrazní vplyv nestáleho počasia na ceny plodín. Svoju úlohu zohrávajú aj špekulanti,“ vysvetľuje O. Hansen.

Zdroj: CFTC, Saxo Bank

Tí pred niekoľkými týždňami ešte držali takmer rekordnú kombinovanú krátku pozíciu v objeme 593 000 kontraktov, čo sa rovná takmer 3 miliardám bušlov alebo 78 miliónom metrických ton pšenice. V čase, keď sa fundamentálny výhľad začína zlepšovať, objavilo sa riziko vyšších cien, a to aj kvôli potrebe hedžových fondov znížiť expozíciu voči potenciálne stratovej krátkej pozícii.

Kukurica

Krátkym pozíciám špekulantov sú najviac vystavené kontrakty na kukuricu CBOT Corn, keďže čistá krátka pozícia špekulantov dosiahla vo februári rekordných 341 tisíc kontraktov. „Výhľad však zatiaľ nevykresľuje rovnakú úroveň fundamentálnej podpory ako pri pšenici. To by mohla zmeniť kombinácia vývoja počasia na stredozápade USA, a faktu, že plodiny v Brazílii boli na niektorých miestach vystavené suchému počasiu a záplavám na juhu,“ dodáva komoditný stratég Saxo Bank.

Argentína medzitým znížila žatvu v roku 2024 a to v dôsledku škôd spôsobených baktériami. Po prepade o 11 % počas prvých siedmich týždňov obchodovania v tomto roku sa nový kontrakt na decembrovú úrodu zatiaľ neobchoduje pozitívne, ale nedávne zlepšenie technického výhľadu to môže zmeniť a potenciálne zvýšiť ceny.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva zverejní v piatok svoju kľúčovú mesačnú správu o svetovej ponuke a dopyte (WASDE). Analytici predpovedajú, že zníži odhad zásob kukurice v USA na roky 2023-24, zatiaľ čo sója a pšenica zostanú blízko aprílovým očakávaniam. Očakáva sa, že medzitým sa znížia zásoby všetkých troch plodín. Celkovo sa táto správa považuje za potenciálne vplyvnú, pretože obsahuje aj prvé úplné prognózy USDA týkajúce sa ponuky a dopytu po plodinách na pestovateľský rok 2024/25, ktorý sa začína okolo augusta.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre