Snaha znížiť infláciu na 2 % môže zruinovať ekonomiku, varuje ekonóm

Mohamed El-Erian
Mohamed El-Erian (Foto: Flickr)

Americká centrálna banka, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (Fed), nebude schopná znížiť infláciu v USA na cieľovú úroveň 2 % bez toho, aby „rozdrvila“ ekonomiku. V piatok to uviedol známy ekonóm Mohamed El-Erian. „Nemyslím si, že dokážu dostať CPI na 2% bez toho, aby rozdrvili ekonomiku. Je to preto, že dve percentá nie je ten správny cieľ,“ uviedol El-Erian. „Potrebujeme vyššiu stabilnú mieru inflácie. Povedzme 3 % – 4 %,“ povedal pre Bloomberg Television.

Jeho komentáre prichádzajú po tom, čo vládne údaje z tohto týždňa ukázali, že spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v januári o 0,5 %, čo je najviac za tri mesiace. Medziročná miera inflácie sa znížila z decembrových 6,5 % na 6,4 %. Je to však viac, ako odhad ekonómov, ktorí očakávali, že miera inflácie v januári klesne na 6,2 percenta.

El-Erian hovorí, že Fed je príliš závislý na ekonomických údajoch a že vývoj na strane ponuky, zmeny v dodávateľských reťazcoch či napätý trh práce si vyžaduje vyšší inflačný cieľ. „Je správne brať do úvahy údaje, ale musíte mať prehľad o tom, kam smerujete,“ hovorí ekonóm. Podľa neho je problémom to, že Fed sa zasekol pri naháňaní nepolapiteľného 2-percentného cieľa. „Nemôžete zmeniť inflačný cieľ, keď ste ho tak výrazne minuli,“ povedal.

Zdroj: fortune.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre