Na obzore je matka všetkých ekonomických kríz, varuje Dr. Skaza

ekonóm Nouriel Roubini
Nouriel Roubini (Foto: Flickr)

Americký ekonóm Nouriel Roubini, ktorý predpovedal spľasnutie bubliny na americkom realitnom trhu a príchod finančnej krízy v roku 2008, teraz hovorí o „nevyhnutnom páde“.

Roubini, pre svoje hrozivé prognózy prezývaný aj Dr. Skaza, vo svojom článku varuje, že na obzore je „matka všetkých ekonomických kríz“, pričom politici s tým nič nespravia.

„Svetová ekonomika sa rúti smerom k bezprecedentnému sútoku ekonomických, finančných a dlhových kríz po explózii deficitov, pôžičiek a pákového efektu v posledných desaťročiach,“ píše na portáli Project Syndicate.

Ekonóm poukazuje na nahromadené množstvo dlhu v súkromnom sektore, ktorý tvorí dlh domácností (hypotéky, kreditné karty, študentské pôžičky…), dlhy firiem (dlhopisy, pôžičky) a taktiež na množstvo dlhu vo finančnom sektore, ktorý je tvorený záväzkami bankových a nebankových inštitúcií. Nezaostáva ani verejný sektor, kde sa dlh nahromadil cez dlhopisy centrálnych a regionálnych vlád či cez tzv. implicitné dlhy.

Toto zadlžovanie prebieha už desaťročia a môžu za to rôzne dôvody. Roky kvantitatívneho uvoľňovania udržiavali náklady na pôžičky blízko nulovej úrovni a v niektorých prípadoch boli dokonca záporné.

Dnes sú centrálne banky nútené zvyšovať úrokové sadzby v snahe skrotiť vysokú infláciu, v dôsledku čoho dochádza k prudkému nárastu nákladov na obsluhu dlhu. Navyše, inflácia narúša aj reálny príjem domácností a znižuje hodnotu ich majetku ako sú domy či akcie. Roubini poukazuje na zhodu s obdobím stagflácie v 70. rokoch, no dodáva, že v tom čase bol aspoň pomer dlhu veľmi nízky.

Aby toho nebolo málo, ekonóm dodáva, že globálnu ekonomiku trápia pretrvávajúce negatívne ponukové šoky, ktoré obmedzujú hospodársky rast a zvyšujú ceny a výrobné náklady. Ide najmä o výpadky v ponuke práce a tovaru zapríčinené pandémiou Covid-19. Ďalej je to vplyv vojny na Ukrajine a politika nulovej tolerancie covidu zo strany Číny.

Na záver dodáva, že okrem ťažkej finančnej krízy dôjde k tvrdému pristátiu, čiže hlbokej a dlhotrvajúcej recesii. Keď bubliny aktív prasknú, pomer dlhovej služby vzrastie a príjmy očistené o infláciu klesnú nielen domácnostiam, ale aj firmám a vládam. Hospodárska kríza a finančný krach sa budú navzájom živiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre