Európska centrálna banka „kapitulovala“

ECB (Foto: Flickr)

Európska centrálna banka (ECB) včera fakticky kapitulovala. Trhy ju totiž de facto predbehli v ohlásení zámeru prehodnotiť svoju inflačnú politiku na nasledujúcom zasadnutí ECB, naznačujúc, že v hre je silné kvantitatívne sprísnenie a následné zvýšenie úrokových sadzieb už v júli.

Pôvodne sa zdalo, že vyhlásenie ECB potvrdzuje, že centrálna banka si naďalej pevne stojí za svojim zámerom zachovať počas tohto roka súčasný smer politiky, keď oznámila  plán pomalého obmedzovania nákupov aktív, pričom zvyšovanie sadzieb malo nasledovať až výrazne neskôr.

V dôsledku toho sa euro spočiatku „vypredalo“, ale neskôr sa „nálada“ zmenila, nakoľko sa ukázalo, že nové vyhlásenie ECB prakticky vylúčilo obojsmerný scenár pre sadzby a teda možnosť na ponechanie sadzieb na súčasnej úrovni alebo nižšej.

Najprekvapivejším momentom však bola tlačová konferencia, keď prezidentka banky Lagardeová naznačila, že ECB využije marcové a júnové zasadnutie na prehodnotenie svojho inflačného výhľadu. Tento krok už trhy považovali za istotu, že to povedie ku kapitulácii pred predchádzajúcim holubičim  postojom a k potrebe zvýšiť sadzby.

Teraz bude podľa odborníkov dôležité sledovať spready výnosov medzi vládnymi dlhopismi core krajín EÚ a talianskymi. A pýtajú sa, či sa dá sa predísť v tejto situácii ich výraznému rozšíreniu? Takýto vývoj môže byť zároveň ale vážnou skúškou pre solidaritu v rámci EÚ. „Veľa šťastia so solidaritou v EÚ. Odhadujem, že v nasledujúcich mesiacoch sa ekonomický problém objaví aj  na politickom radare,“ hovorí John Hardy, stratég Saxo Bank.

John Hardy, menový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre