2021: Zatiaľ najdivokejší rok pre kryptomeny

kryptomeny bitcoin

Bitcoin za takmer 70 000 dolárov, „memecoiny“ s hodnotou v miliardách dolárov či rozsiahly čínsky zásah. Ako píšu autori Tom Wilson a Elizabeth Howcroft, rok 2021 bol pre kryptomeny zatiaľ najdivokejším rokom.

Tento rok virtuálne meny odštartovali prílevom hotovosti od veľkých i malých investorov a výraz „kryptomeny“ sa stal pevnou súčasťou slovníka investorov.

Aké trendy dominovali na trhu s kryptomenami v roku 2021?

1. Bitcoin – stále číslo 1

Aj v roku 2021 si bitcoin, najpopulárnejšia kryptomena, udržala v trhovej kapitalizácii prvenstvo. Akceptovanie bitcoinu zo strany veľkých korporácií ako Tesla alebo Mastercard, ale aj náklonnosť veľkých bánk z Wall Street. Aj vďaka tomu sa cena najväčšej virtuálnej meny tento rok natiahla až k úrovni 70 000 dolárov.

Symbolom vzostupu bitcoinu sa stalo aj tohtoročné IPO hlavnej kryptoburzy Coinbase v hodnote 86 miliárd dolárov, ktorá je zatiaľ najväčšou spoločnosťou zaoberajúcou sa virtuálnymi menami.

Aktuálne sa BTC obchoduje za 46 965 dolárov.

2. Vzostup meme coinov

Kryptomena Dogecoin, ktorá vznikla ako vtip na bitcoin, v máji vyletela o viac ako 12 000% a dosiahla historické maximum. Do polovice decembra sa ale prepadla o takmer 80%.

Digitálna mena Shiba Inu, ktorá odkazuje na rovnaké plemeno japonských psov ako dogecoin, sa nakrátko prebojovala do desiatky najväčších digitálnych mien.

Mnohí obchodníci, často uviaznutí doma s rezervou peňazí (kvôli lockdownom), sa zamerali na rôzne kryptomeny, aj keď regulátori varovali pred ich nestálosťou.

Z pohľadu trhovej kapitalizácie sú aktuálne Dogecoin a Shiba Inu 12. a 13. najväčšou kryptomenou na svete.

Zdroj: coinmarketcap.com

3. Regulácia

Rastúci záujem o digitálne meny priťahuje aj regulačné úrady, ktoré nad týmto sektorom požadujú viac právomocí. To následne znervóznilo aj investorov. Keď Peking v máji uvalil obmedzenia na krypto, bitcoin sa prepadol takmer o 50 %, čo so sebou stiahlo aj iné virtuálne meny.

„Regulačné riziko je všetko, pretože to sú pravidlá cestnej premávky, podľa ktorých ľudia žijú a podľa ktorých umierajú vo finančných službách,“ povedal Stephen Kelso, globálny šéf trhov v ITI Capital.

4. NFT

Keď sa obchodovanie s memecoinmi stalo priam virálnym, do centra pozornosti sa dostala aj ďalšia, predtým neznáma oblasť krypto sveta – NFT.

Nezameniteľné tokeny (NFT) – reťazce kódu uložené v blockchaine, ktoré predstavujú jedinečné vlastníctvo umeleckých diel, videí alebo dokonca tweetov, zaznamenali v roku 2021 priam explóziu.

Napríklad v marci sa digitálne umelecké dielo amerického umelca Beeplea predalo za takmer 70 miliónov dolárov.

Ako uvádza generálny riaditeľ výskumnej spoločnosti L’Atelier vlastnenej BNP Paribas, popularita kryptomien a NFT môže súvisieť aj s poklesom sociálnej mobility, pričom mladších ľudí priťahuje ich potenciál rýchlych ziskov, keďže rastúce ceny vytláčajú tradičné aktíva, ako sú domy, mimo dosah.

Spracované podľa informácií reuters.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre