IPO spoločnosti Coinbase sa stretlo s nadšenou reakciou investorov

Foto: Flickr

Keď bolo obchodovanie s futures na Bitcoin uvedené na trh v decembri 2017, bol to obrovský míľnik pre odvetvie a pre validáciu kryptomien na finančnom trhu. Potom nasledovala takmer trojročná hibernácia kryptomien, kým sa ceny bitcoinu opäť rozbehli.

Prudký nárast cien dramaticky zvýšil obchodnú aktivitu obchodníkov s kryptomenami. Rovnako tak sa zintenzívnila ťažba virtuálnych mien, ktorá zo sebou potiahla nahor aj dopyt po počítačových čipoch.

Tento vývoj vyvrcholil tohto týždňovým kótovaním najväčšej svetovej burzy kryptomien Coinbase na burze Nasdaq. Hodnota akcií sa bezprostredne po IPO vyšplhala až na úroveň 328 dolárov za akciu, čo oproti referenčnej cene 250 dolárov stanovenej v počiatočnej aukcii predstavuje nárast o 31 percent.

Hodnota akcií Coinbase sa dokonca pred začiatkom obchodovania vyšplhala až na 429,54 dolárov, hoci neskôr klesla na spomínaných 328 dolárov za akciu, kde sa držala aj pred štartom piatkového obchodovania.

Zalistovanie akcií Coinbase na burze potvrdzuje zrelosť odvetvia kryptomien. Akcie sú zaujímavé pre investorov, ktorí sa chcú nejakým spôsobom zviezť na raste tohto odvetvia, nechcú však priamo vlastniť kryptomeny. Tento vývoj nás v Saxo Bank viedol k zostaveniu koša 18tich akcií exponovaných voči odvetviu. Zahŕňa obchodné platformy, burzy či spoločnosti zaoberajú sa ťažbou kryptomien.

Okrem priaznivého vetra musí odvetvie čeliť aj trom rizikám. Jedným z nich je nová regulácia, ktorá by mohla vážne ovplyvniť ďalšie prijímanie kryptomien. Ďalej je to príliš agresívne ocenenie spoločností, vďaka čomu sú tieto akcie citlivejšie na zmeny sentimentu. A nakoniec kľúčové riziko predstavuje samotný bitcoin, keďže ten tvorí gro tohto odvetvia.

Autor: Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre