Erdogan spustil výpredaj: Turecká líra na historickom minime

Turecká líra v dnešnom obchodovaní stráca voči doláru už viac ako 10 % a siahla na ďalšie rekordné minimum 13,44 TRY/USD. Je to ďaleko za úrovňou 11 TRY za dolár, ktorá sa považovala za psychologicky dôležitú hranicu. Aktuálne sa turecká líra voči doláru obchoduje na úrovni 12,61 TRY/USD.

Za výpredajmi stojí turecká centrálna banka a tamojší prezident Recep Tayyip Erdogan. Práve pod jeho tlakom centrálna banka od septembra znížila úrokové sadzby o 400 bázických bodov a to aj napriek tomu, že inflácia v krajine v októbri zrýchlila na 20%.

Rozhodnutia tureckej centrálnej banky sú v ostrom kontraste so sprísňovaním menovej politiky v niektorých rozvíjajúcich sa ekonomikách. Napríklad sadzby v Južnej Afrike vzrástli vo štvrtok prvýkrát za 3 roky a v Mexiku sadzby stúpli minulý týždeň.

„Je to šialené, kde sa aktuálne nachádza líra, ale je to odraz šialených nastavení menovej politiky, v ktorých Turecko momentálne funguje,” uviedol Tim Ash, hlavný stratég pre rozvíjajúce sa trhy v Bluebay Asset Management.

Turecký prezident Erdogan už dlhšie považuje úrokové sadzby za „nepriateľa“, pričom odmietal ekonomickú ortodoxnosť a trval na tom, že zvyšovanie sadzieb v skutočnosti zhoršuje infláciu, a nie naopak. Investori sa teraz obávajú nedostatočnej nezávislosti tureckej centrálnej banky, ktorej menovú politiku z veľkej časti kontroluje práve Erdogan. Za približne dva roky odvolal už troch šéfov centrálnych bánk kvôli politickým rozdielom.

Graf: Vývoj menového páru USD/TRY

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre