Fed sa s uťahovaním svojej menovej politiky neponáhľa

Predseda Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell uviedol, že je stále príliš skoro na to, aby sa ustúpilo od agresívnej podpory centrálnej banky pre americkú ekonomiku. Zároveň pripustil, že inflácia rástla rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Powell tak počas svojho stredajšieho vystúpenia v Kongrese avizoval, že aj napriek rýchlejšej inflácii sa centrálna banka nebude ponáhľať so sprísňovaním svojej uvoľnenej menovej politiky.

Počas svojho trojhodinového rokovania bol Powell priam zasypaný otázkami republikánov a demokratov týkajúcimi sa rastúcich cien. Kritici tvrdia, že Fed, ktorý drží úrokové sadzby blízko nuly a každý mesiac nakupuje štátne dlhopisy a hypotekárne záložné listy v hodnote 120 miliárd dolárov, podnecuje rast inflácie.

Powell zdôraznil, že zatiaľ čo úradníci očakávajú, že vysoká inflácia bude dočasná, centrálna banka by zareagovala, ak by sa ukázalo, že inflácia bude trvalo a podstatne presahovať inflačný cieľ na úrovni 2%.

„Miera dlhodobejších inflačných očakávaní sa posunula z pandemických miním na vyššiu úroveň a sú v rozmedzí, ktoré je zhruba v súlade s dlhodobejším inflačným cieľom FOMC,“ uviedol Powell vo svojom úvodnom prejave.

Powell tiež povedal, že nedávne hodnoty inflácie boli „vyššie, ako sa očakávalo a ako dúfali“.

Na druhej strane, ak bude pretrvávať vysoká inflácia a bude hroziť vyvrátenie inflačných očakávaní, „našu politiku by sme podľa potreby absolútne zmenili,“ dodal šéf Fedu.

Podľa infomácií bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre