Čínska ekonomika spomaľuje. Jej rast je najnižší za takmer 30 rokov

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) Číny v treťom kvartáli spomalil na 6%, čo je najnižšia úroveň rastu za posledných 27 rokov. Dnes o tom informoval tamojší štatistický úrad.

V druhom štvrťroku čínske hospodárstvo rástlo tempom 6,2%, v prvom kvartáli to bolo 6,4%.

Negatívne údaje poukazujú na slabší dopyt doma i v zahraničí, čo vyvoláva očakávania, že Peking bude musieť siahnuť po nových opatreniach, ktoré by zabránili prudkému ekonomickému spomaleniu.

Väčšina analytikov sa ale domnieva, že priestor pre agresívnejšie stimuly je obmedzený, keďže ekonomika je zaťažená vzniknutým dlhom po predošlých opatreniach, čo výrazne zvýšilo aj ceny nehnuteľností.

Okrem domácej spotreby a investícií sa pod oslabený ekonomický rast podpísal aj čínsky obchod, ktorý je zaťažený obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. V septembri čínsky vývoz medziročne poklesol o 3,2%, čo naznačuje, že vplyv obchodného sporu sa od začiatku roka prehĺbil.

Pre tento rok je cieľ hospodárskeho rastu Číny stanovený na 6 až 6,5%. Je nepravdepodobné, že by sa výhľad čoskoro zmenil k lepšiemu, aj keď napätie v zdĺhavej obchodnej vojne medzi Pekingom a Washingtonom sa trochu zmiernilo.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň uviedol, že obe strany dosiahli dohodu v prvej fáze dohody a pozastavili zvyšovanie ciel. Podľa niektorých úradníkov je však ešte stále potrebné vykonať množstvo práce.

„Prímerie medzi USA a Čínou môže oživiť sentiment, ale trváme na tom, že najhoršie ešte len príde,“ uviedli v správe pre investorov analytici spoločnosti Nomura.

Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že obchodná vojna medzi USA a Čínou tento rok zníži hospodársky rast globálnej ekonomiky na najnižšiu úroveň od finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre