Čo bude znamenať tvrdý brexit pre Britániu a zvyšok sveta

Ak rokovania medzi Veľkou Britániou a EÚ stroskotajú, čo zatiaľ vyzerá veľmi pravdepodobne, 1. apríl 2019 bude mať pre bežných občanov britských ostrov veľmi nepríjemné dôsledky.

Dotkne sa takmer každého aspektu bežného života. Jedinou záchranou by bolo dosiahnutie dohody s EÚ, no Briti, zdá sa, nedokážu dosiahnuť dohodu ani sami medzi sebou…

Syr – clá môžu predražiť ceny až o 74 %

Ak Veľká Británia opustí spoločný trh a colnú úniu bez nejakej alternatívnej dohody, na dovozy sa začnú uplatňovať štandardné pravidlá Svetovej obchodnej organizácie.

Znamenalo by to uplatnenie masívnych ciel aj na široký okruh potravín. Syr sa tak napríklad môže stať drahým a luxusným tovarom, pretože krajina dováža viac ako 60 percent jeho spotreby a brexit bez dohody môže znamenať predraženie syra o 74 percent. Môže sa teda stať, že pizzerie budú musieť kvôli cene nahrádzať mozzarellu v margherite tuhým želé.

Motorové vozidlá – cena môže vzrásť o 10 %

Colné sadzby Svetovej obchodnej organizácie na motorové vozidlá predstavujú 10 %. Znamená to, že o túto sumu môže zdražieť vývoz áut vyrobených v Británii a rovnako tak dovoz áut z únie. Až 56 percent britskej produkcie automobilov pritom dnes končí na jednotnom európskom trhu a spomedzi áut jazdiacich na  britských cestách je ich z dovozu až 82 percent.

Víno – môže zdražieť až o 22 %

Spotrebiteľské ceny vína môže vzrásť o 22 percent. Okrem ciel a vyšších nákladov na administratívu dovozu treba zohľadniť aj očakávaný pokles kurzu britskej libry. Vyššie ceny a nižšie mzdy znížia spotrebu vína. Klesne aj výber v obchodoch a vinotékach.

Futbal

Európske pravidlá, ktoré dnes umožňujú britským klubom hľadať futbalistov kdekoľvek v únii, prestanú platiť. Hviezdy ako Iker Pozo z Manchestru, Jose Garrido z klubu Fulham, alebo Dimitri Sea hrajúci za Aston Villa, tak môžu byť poslednou vlnou mladých talentov z európskeho kontinentu v Británii.

Letecká preprava

Dopady brexitu bez dohody na leteckú dopravu môžu byť zásadné. Odchod z únie totiž znamená aj odchod z jednotného leteckého trhu. Bez následnej bilaterálnej dohody s úniou zostane väčšina prichádzajúcich, ako aj odchádzajúcich letov, pripútaná k zemi. Bude sa to týkať tak liniek s európskym kontinentom, ako aj mimo neho. Žiadne letecké povolenia – žiadne lety.

Núdzová zdravotnícka starostlivosť

Ak sa Britom aj napriek tomu nejako podarí dostať do francúzskych Álp, mali by si dávať pozor. Pohotovostná zdravotnícka služba je totiž dnes dostupná všetkým občanom únie bezplatne. Ide o recipročné pravidlá. No ak budú Briti potrebovať zdravotnícku starostlivosť po tvrdom brexite, budú si musieť siahnuť hlbšie do vrecka, alebo mať veľmi dobré poistenie. To pravdepodobne nebude lacné. Mali by byť preto veľmi opatrní.

Ochrana investícií

Brexit, hocijako k nemu dôjde, bude mať vážne dôsledky nie len pre Britov, ale pre všetkých účastníkov finančných trhov. Ide napríklad o oslabenie kurzu britskej libry, alebo pohyby v cenách akcií, či dlhopisov.

Nemôžeme to zastaviť, no môžeme zmierniť škody prezieravými rozhodnutiami. Jedným z nich sú opcie, ktoré dokážu ochrániť akciové portfóliá limitovaním strát pri poklese cien, no zároveň umožňujú ťažiť z prípadného rastu cien podkladových aktív.  

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre