Euro sa (zatiaľ) Talianska nebojí

euro bankovky
euro bankovky

Kurz eura opäť rastie. Dnes ráno sa hodnota páru EURUSD dostala až na hodnotu 1,19. Analytik Saxo Bank, John Hardy však upozorňuje, že pokiaľ pár nepresiahne hodnotu 1,22 nemôžeme hovoriť o zmene sentimentu.

Trhy podceňujú populistickú vládu v Taliansku

„Jedným z pozitív vývoja eura je jeho odolnosť voči politickým novinkám z Talianska, kde sa práve vytvára nová populistická vláda,“ dodáva J. Hardy. Trhoví hráči sa totiž optimisticky domnievajú, že nová koalícia nebude schopná realizovať dramatické zmeny, pretože nebude mať dostatok synergie a politického výtlaku.

Z dlhodobého hľadiska je to však nebezpečný predpoklad. Dlhová trajektória Talianska je neudržateľná. Pozoruhodnou myšlienkou strany Liga Severu je napríklad zavedenie nových dlhopisov, ktoré by mali byť kryté daňovými príjmami a mohli by fungovať ako akýsi druh paralelnej meny. To predstavuje úplný odklon od súčasného právneho rámca EÚ.

Bez ohľadu na to, čo ju vyvolá, budúca recesia v Taliansku určite spomalí aj vývoj EÚ, a dôjde k tomu pravdepodobne za práve sa formujúcej vládnej koalície Hnutia piatich Hviezd a Ligy severu, dodáva analytik.

Rast ceny ropy je limitovaný

Ropa WTI a ropa Brent si uchovávajú svoju cenu nad úrovňou 70 resp. 75 dolárov za barel. Ďalší prudší rast sa však očakávať nedá. Dôvodom je nie len rastúci počet amerických vrtných súprav, dodávajúcich na trh novú ropu, ale aj prehodnotenie stratégie investičných fondov, ktoré znižujú svoje pozície špekulujúce na rast cien ropy.

„Minulý týždeň sa počet vrtných súprav zvýšil na 844, čo je najvyššie číslo od marca 2015,“ uvádza komoditný stratég Saxo Bank, Ole Hansen. Poznamenáva tiež, že delegácia iránskych diplomatov podnikne cestu po Európe, Rusku ako aj Číne v snahe zabezpečiť dopyt po iránskej rope a kompenzovať tak výpadok plynúci z odstúpenia USA od jadrovej dohody.

„Obchodníci s ropou budú pozorne sledovať výsledok tohto iránskeho turné, vrátane vývoja konfliktu medzi Izraelom a Iránom v Sýrii,“ dodáva analytik.

Aby sme nehovorili len o rope, ďalšia významné komodity: zlato a striebro, dosiahli svoje kľúčové hodnoty podpory na úrovni 1300 dolárov za uncu, resp. 16 dolárov za uncu. Dôvodom je klesajúca dynamika posilňujúceho sa dolára.

„Rast dolára sa oslabuje, z čoho ťažia najmä komoditné meny a meny rozvíjajúcich sa štátov,“ konštatuje menový stratég John Hardy.

Pri pohľade na akciový trh vidíme chystaný vstup čínskeho technologického giganta Xiaomi na burzu. Akciový stratég Peter Garnry to označuje za kľúčový moment akciového trhu tohto roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre