Výhľad Saxo Bank na 2.kvartál 2016: Sociálny súlad je v troskách

Najväčšou výzvou pre finančné trhy v 2. štvrťroku bude zvýšenie politického a spoločenského rizika.

Saxo Bank, špecialista na multi-asset obchodovanie a na finančné investície, vydáva svoju investičnú prognózu na globálny trh a súhrn hlavných obchodných myšlienok pre druhý štvrťrok 2016.

Dvomi hlavnými rizikami, ktorým budú čeliť finančné trhy v druhom štvrťroku sú: politická neistota a rastúci negatívny sentiment voči bežnému zriadeniu. Možno ich pozorovať napríklad vo volebnej kampani v Spojených štátoch amerických a v júnovom referende o Brexite. Podobné sily sú viditeľné po celom svete. Signalizuje to zásadné odmietanie elity a súčasného stavu rozdelenia moci. V tomto výhľade odprezentujú analytici Saxo Bank svoj pohľad na to, ako tieto zmeny zobchodovať naprieč triedami aktív.

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank, hovorí: „Zamestnanci chodia osem rokov od finančnej krízy domov v pomere k HDP s historicky najnižšími výplatnými páskami. Korporácie zatiaľ dosahujú historicky v pomere k výkonu ekonomiky najvyšší podiel ziskov vôbec. Máme tiež najnižšie kapitálové výdavky v histórii a najnižšiu úroveň produktivity. Tieto fakty vysvetľujú vzostup krajnej ľavice a krajnej pravice, ktoré sú názormi na míle vzdialené od doterajších politických elít.“

„Voliči si myslia, že chaos je lepší ako pokračovanie súčasného stavu. Túto novú paradigmu nazývame rozpadom spoločenskej zmluvy,“ myslí si S. Jakobsen.

S ohľadom na tieto skutočnosti uvádza Saxo Bank výhľad hlavných tried aktív v 2.štvrťroku 2016:

Forex

Očakávame, že rozpad spoločenskej zmluvy najintenzívnejšie doľahne na britskú libru a to kvôli potenciálnemu Brexitu. Čo to znamená v praxi nie je isté, ale z bezprostredného hľadiska to bude mať, s ohľadom na volatilitu výmenných kurzov šterlingu, veľké dôsledky.

Taktiež sa zdá, že druhý kvartál môže predstavovať časový rámec, v ktorom trh začne uvažovať nad pravdepodobnosťou úspechu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a nad dopadom tejto možnosti na ekonomiku USA a najmä dolár. Existuje veľké riziko, že ak prieskumy verejnej mienky ukážu silnú pravdepodobnosť Trumpovho víťazstva, USD sa do volieb oslabí. D. Trump sa považuje za neznámu veličinu a takže jedinou garanciou bude opäť volatilita.

Spoločenská zmluva prejde ťažkou skúškou aj v Japonsku. Haruhiko Kuroda, guvernér Bank of Japan, poľahky dosiahne svoj cieľ pohybu cien o dve percentá, no pravdepodobne to budú mínus 2 percentá alebo možno aj viac.

Dlhopisy

Tlak na Európu vyplývajúci z bezprostredných problémov, ako Brexit, či antiúsporné prejavy na periférii Európy, môže zasiahnuť aj sektor dlhopisov. Sme tu i naďalej opatrní. Dôvodom sú veľmi nízke výnosy na dlhopisoch, rastúca regulácia, vyššia miera zlyhaných úverov, no zo všetkého najviac nové obchodné modely.

Komodity

Komodity konečne po brutálnom výpredaji vykazujú známky stabilizácie. Ide najmä o zlato a ropu. Prevaha nákupu zlata bola v priebehu prvého štvrťroka takmer nepretržitá. Hedžové fondy sa dostali z rekordných krátkych pozícií na najväčší objem dlhých pozícií za posledných 13 mesiacov. Silný impulz by sme mali vidieť v prípade, ak zlato dosiahne úroveň 1310 dolárov za uncu.

Zmeny sentimentu sme sa dočkali aj pri čiernom zlate. Svoje dno dosiahlo v polovici januára, keď ropná zmes Brent klesla na 12 ročné minimá. Naše preferované cenové pásmo zostáva pre nadchádzajúci kvartál nezmenené. A to v rozmedzí 35 až 40 dolárov za barel. Avšak tentokrát už bez rizika prudkého oslabenia.

Akcie

Volatilný začiatok roka 2016 negatívne ovplyvnil globálne akciové trhy. V dôsledku toho cyklické sektory ako napríklad spotrebný sektor, materiály a financie, vzhľadom na svoje štandardizované oceňovacie metriky, výrazne zlacneli. Odporúčame preto venovať týmto sektorom viac investičnej pozornosti.

Makro

V makroekonomickom ponímaní je v druhom kvartáli niekoľko kľúčových udalostí, ktoré môžu znamenať riziko. Napríklad zasadnutie FOMC plánované na 15.júna, alebo referendum o Brexite 23.júna, či nové voľby v Španielsku.

No aj keď sa nám podarí v druhom kvartáli predpokladaným zvyšovaním úrokových sadzieb USA hladko preplávať, akcie rozvinutých krajín dnes nevyzerajú práve lacno. Sú zhruba desať percent nad hodnotami z februára.

Pozitívne sa pozeráme na  Taliansko, ktorého reforma finančného sektora začne prinášať ovocie. Očakávame rast ekonomiky vo výške zhruba 3,5 percenta.  S opačnou optikou sa pozeráme na Veľkú Britániu, ktorej súčasné priaznivé hodnotenie bude postupne oslabovať tým, ako bude chladnúť tamojší realitný sektor.

Kompletný zoznam investičných úvah analytikov Saxo Bank na druhý kvartál je dostupný na stiahnutie tu: http://sk.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q2

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre