Bank of Japan nevytasila žiadne nové zbrane

Japonská centrálna banka (Bank of Japan) ponecháva svoju menovú politiku bezo zmeny. Ako dnes rozhodla, nákupy dlhopisov zostávajú na nezmenenej úrovni 80 biliónov jenov.

Menová politika centrálnej banky čelí čoraz väčšiemu tlaku, za čo môžu slabšie hospodárske dáta Japonska a spomalenie v Číne, ktorá je najväčším obchodným partnerom krajiny.

Oslabenie spotrebiteľských cien v Japonsku vyvoláva obavy, že krajina sa opäť môže vrátiť k nepríjemnej deflácii. Niektorí analytici preto očakávali, že centrálna banka by mohla prvýkrát v tomto roku ešte viac uvoľniť svoju menovú politiku a podporiť tým rast cien.

Rozhodnutie Bank of Japan prišlo po tom, čo Mario Draghi, šéf Európskej centrálnej banky (ECB) nedávno vyhlásil, že ECB využije všetky dostupné nástroje na to, aby naplnila svoj inflačný cieľ.

Hospodárstvo Japonska v druhom kvartáli pokleslo o 1,6% a ekonómovia očakávajú, že vzhľadom na oslabený export do Číny sa ekonomika môže zmenšiť aj v treťom štvrťroku. Aj keby došlo k hospodárskemu oživeniu, podľa analytikov to nebude stačiť na to, aby centrálna banka v budúcom roku dosiahla inflačný cieľ na úrovni 2%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre