Rozvíjajúce sa trhy čakajú ťažké chvíle, varuje Svetová banka

Jim Yong Kim, prezident Svetovej banky, počíta so slabším rastom pre rozvíjajúce sa ekonomiky.

Počas svojho rozhovoru pre televíziu CNBC upozornil na padajúce ceny komodít či spomalenie rastu v Číne. Taktiež tvrdí, že zvýšenie sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) môže rozvíjajúcim sa trhom obmedziť prístup ku kapitálu.

„Všetky tieto veci nám dávajú pocit, že rast na celom svete bude slabší, avšak najmä na rozvíjajúcich sa trhoch“, uviedol Kim.

Kim nadväzuje na včerajšie vyjadrenia šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF), Christine Lagardeovej, ktorá uviedla, že rozvíjajúce sa trhy pravdepodobne zaznamenajú piaty po sebe idúci rok poklesu hospodárskeho rastu.

Ako Lagardeová uviedla, hospodárske problémy v Číne, spomalenie celosvetového obchodu či nízke ceny komodít, to všetko prispieva k neistej ekonomickej klíme. Za jediný svetlý bod šéfka MMF považuje Indiu. Naopak, vážnym hospodárskym problémom čelia krajiny vyvážajúce komodity, ako Rusko či Brazília.

Prezident Svetovej banky už skorej varoval, že zvýšenie sadzieb v USA v tomto roku by mohlo mať katastrofálne následky pre rozvíjajúce sa ekonomiky, najmä tie, ktoré sú úzko prepojené s komoditami.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre