Najväčší hedžový fond na svete má problémy

Najväčší hedžový fond sveta, Bridgewater Associates, ktorý založil Ray Dalio a ktorý spravuje kapitál v objeme až 162 miliárd dolárov, v súčasnosti trápia slabšie výsledky.

V auguste jeho 80-miliardový fond s názvom „All Weather Fund” stratil 4,2%, od začiatku roka oslabil o 3,76%. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na troch ľudí oboznámených s výkonnosťou fondu.

Akciové trhy sa po celom svete v posledných týždňoch výrazne prepadli, za čo môžu obavy o vývoj globálnej ekonomiky.

Pod tlak sa dostali nielen akcie, ale aj komodity či dlhopisy, na čo doplatili aj mnohé hedžové fondy, ktoré využívajú tzv. risk parity stratégiu.

Pri tejto stratégii dochádza k vytvoreniu dynamicky upravovaného portfólia akcií, dlhopisov či komodít, a to so zameraním na špecifické úrovne rizika.

Podľa analytikov to bola práve táto stratégia, ktorá prispela k mimoriadne vyššej volatilite či výpredajom. „Nie je tu dostatok likvidity, keď sa všetky slony snažia dostať von cez jedny dvere“, uviedol Eddie Perkin zo spoločnosti Eaton Vance. Fondy s takýmto investičným štýlom sú totiž určené najmä pre prostredie s nižšou volatilitou.

K veľkým hráčom v tomto investičnom prístupe patrí okrem fondu Bridgewater aj AQR Capital Management či Invesco.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre