Z bufetu na benzínke až po celosvetový reťazec. Toto je príbeh zakladateľa KFC

Momentálne je možné v reklamách KFC vidieť Darella Hammonda, avšak pôvodná ikona tohto fast-foodu bol reálny človek, ktorý úplne nepredvídateľnou cestou vytvoril niekoľko miliardovú spoločnosť.

Skutočný „Koloman“ Sanders bol podnikateľ, ktorý až do svojej štyridsiatky nebol ani len profesionálnym kuchárom, nemal franšíz Kentucky Fried Chicken a nebol ani ikonou, až kým v 75 rokoch svoju spoločnosť nepredal.

Harland Sanders sa narodil v roku 1890 a vyrastal na farme v Indiane. Keď mal šesť rokov, zomrel mu otec. Zatiaľ čo jeho matka trávila dlhé dni v práci, on sa musel starať o mladšieho brata a sestru. Jednou z jeho povinnosti bolo pre nich zabezpečiť jedlo. A tak bol už v siedmych rokoch vcelku slušným kuchárom.

Jeho matka sa znova vydala, keď mal 12. Nový, nevlastný otec nemal rád chlapcov okolo seba, a tak bol Sandersov brat poslaný k tete a samotný Harland pracoval na farme vzdialenej 120 kilometrov.

Sanders si čoskoro uvedomil, že chce radšej pracovať celý deň, ako chodiť do školy, takže so školou skončil v siedmom ročníku.

Prvú polovicu svojho života sa venoval rôznym drobným prácam – predával pneumatiky, robil svetelné systémy, prevádzkoval trajekt či prekladal parné motory. Určité obdobie strávil na Kube s armádou.

Pracoval v bufete na čerpacej stanici v Corbin v Kentucky a v roku 1930 začal servírovať klasické južanské jedlá pre cestujúcich. Miesto sa stalo známym svojím jedlom a Sanders sa postupom času zbavil benzínovej pumpy a zmenil miesto na plnohodnotnú reštauráciu.

KFC (Flickr)

Prielom prišiel v roku 1939, keď zistil, že jeho vyprážané kurča so signatúrou „11 byliniek a korenín“  upravované v novom vynáleze – tlakovom hrnci, vyústilo do ideálnej konzistencie, ktorú po celý čas hľadal.

Sandersova reštaurácia sa tešila veľkej popularite a v ďalšom desaťročí, v roku 1950 ho guvernér Kentucky menoval Kolonelom (plukovníkom), najvyšším titulom aký môže štát udeliť.

Sanders sa začal podľa toho aj obliekať – biely oblek a kentacká kolonelovská kravata definovali vzhľad tejto pop-kultúrnej  ikony.

V roku 1952 sa dohodol so svojím priateľom z reštaurácie Peteom Harmanom, aby predával jeho kuracie jedlo ako „Kentucky Fried Chicken“ výmenou za 4  centy na každý predaný kus. Potom ako sa stalo najpredávanejšou položkou, Sanders urobil rovnakú dohodu s niekoľkými ďalšími miestnymi reštauráciami.

Veci išli skvele, až kým nová vnútroštátna diaľnica neobišla Sandersove reštaurácie, čo znamenalo v podstate koniec. V roku 1956 predal miesto so stratou. Sanders sa potom rozhodol, že sa neuspokojí s pokojným odchodom do dôchodku.

Od chvíle, kedy zavrel reštauráciu sa rozhodol venovať naplno franšízingu, ktorý začal už pred štyrmi rokmi. Spolu so svojou ženou a autom naplneným tlakovými hrncami, múkou a zmesí korenia sa vydal sa na cestu.  Vstúpil do reštaurácie, ponúkol kuchárovi svoje kura a ak mu chutilo, čo ochutnal, spravili dohodu.

V roku 1963 Sanders určil požiadavky franšízovej zmluvy, bez toho aby si robil terénny výskum a mal viac ako 600  reštaurácii po celých Spojených štátoch a Kanade.

V októbri bol oslovený Johnom Y. Brownom, Jr. v zastúpení Jacka C. Masseyho, ktorý chcel kúpiť franšízové práva.

Sanders bol spočiatku neochotný, ale po týždňoch prehovárania sa dohodli na predaji za 2 milióny amerických dolárov (dnes v prepočte 15, 1 milióna dolárov) v januári roku 1965.  Podľa zmluvy, spoločnosť Kentucky Fried Chicken otvorí vlastné reštaurácie po celom svete, ale tak, aby nebol ohrozený kurací recept. Sanders mal mať doživotný plat vo výške 40 tisíc dolárov, neskôr sa to zvýšilo na 75 tisíc plus ďalšie doživotné výhody.

Sanders nebol nadšený z opustenia svojho „dieťaťa“, ale v 75-ke sa rozhodol, že bude najlepšie vidieť jeho spoločnosť rásť za hranice jeho možností.

Tak sa zdá, že Sandersovi nikdy nešlo o nejaké zbohatnutie, ale o preslávenie jeho jedla. Preto aj stále frflal na viac ziskovejšiu, no menej kvalitnú omáčku, ktorú KFC začalo vyrábať.

S Kolonelom to bol proste kuchársky umelecký  talent, čo sa počítalo, nie to, koľko je nový recept schopný vyniesť peňazí.

Posledné roky Sanders strávil rozhovormi a účinkovaním v reklamách. Do svojej smrti, v roku 1980, Sanders precestoval každý rok 402 000 km návštevami KFC reštaurácií a robením reklamy značke.

Brown, ktorý predal svoj podiel v KFC v roku 1971 za 284 miliónov dolárov, sa stal guvernérom v Kentucky v roku 1979. Keď rok na to Sanders zomrel, vyjadril sa o ňom, že bol naozajstnou legendou a duchom amerického sna.

Sanders možno nemal dostatočnú ambicióznosť a motiváciu, aby sa stal tak bohatým, ako sa mohol stať, ale dnes je so svojím receptom na obľúbené vyprážané kurča známy v 115 krajinách, čo je viac v než čo mohol dúfať, keď sa v 65 rokoch vydal na cestu s autom plným pomôcok na varenie.

Video: Reklama KFC z roku 1969

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre