Euro stlačené pod 1,14 USD. Rýchla dohoda s Grékmi sa mu nepozdáva

Kým v ranných hodinách sa euro ešte pridŕžalo úrovne 1,14 USD, aktuálne sa menový pár EUR/USD obchoduje za 1,1366, čo je oslabenie o 0,40 %. Podobne ako doteraz, aj dnes sa obchodníci upriamujú na dlhový spor Grécko vs. zvyšok eurozóny.

Z Atén prišli správy, že vláda je dnes, maximálne zajtra ochotná prijať predĺženie súčasného záchranného programu o 4 až 6 mesiacov. Znamená to, že aj napriek odmietaniu zo začiatku týždňa, kedy v Bruseli rokovali ministri financií eurozóny, Grécko sčasti ustúpilo.

Svoju úlohu opäť zohrala aj ECB, ktorá môže sťažiť financovanie gréckych bánk a nepriamo tak zatlačiť na súčasnú grécku vládu. Grécke banky sa dnes vo veľkom spoliehajú na núdzové úvery od ECB, keďže spotrebitelia začali vyberať vklady z bánk.

Pozorovatelia trhu sú ale skeptickí. Analytici varujú, že aj napriek rýchlej dohode chce Grécko naďalej požiadať o zmiernenie programu – vláda Alexisa Tsiprasa naďalej opakuje, že súčasné podmienky programu zraňujú ekonomiku a grécku spoločnosť. Predĺženie súčasnej úverovej linky prinesie vládnej strane SYRIZA ďaľší čas, počas ktorého môže tlačiť na novú dohodu. A ako vieme, tú zvyšok europartnerov rázne odmieta!

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre