15 investičných rád, vďaka ktorým neprerobíte

1. Kupujte nízko. Keď sú aktíva veľmi populárne a každý má o ne záujem, je pravdepodobné, že ich cena bude už veľmi vysoko. Musíte sa ale obzerať po takých situáciách, kedy sú investori pesimistickí a vy nakúpite za nízku cenu.

2. Zabudnite na predošlú výkonnosť. Slávny investor Peter Lynch hovorí, že hodnotiť minulú výkonnosť fondov sa stalo národným športom. Ľudia tomu venujú tisíce hodín a píšu rozsiahle knihy na túto tému. Napriek tomu ide s nepatrnými výnimkami len o marenie času. Zamerajte sa na budúcnosť.

3. Nikdy, nikdy nepanikárte! Aj keď sa naokolo strhne chaos a všetci začnú predávať, dobrou taktikou je ísť proti prúdu a nakúpiť za nízke ceny. Aj Buffett hovorí: Buďte chamtiví, keď sa ostatní boja.

4. Neverte všetkému, čo počujete. Neinvestujte na základe názorov iných ľudí. Prax potvrdila, že ani ten najvyššie postavený človek v spoločnosti nevie, akým smerom sa budú vyvíjať akcie jeho firmy. Dôvod je jednoduchý – rozhoduje o tom trh.

5. Nieje to len o číslach. Nezabúdajte na psychológiu. Investovanie nie je iba o fundamentoch, podstatnú časť tvorí psychologická analýza. A práve tej mnohí investori venujú najmenej času

6. Investujte iba do toho, čomu rozumiete. Toto staré zlaté pravidlo nepotrebuje žiadny komentár.

7. Kupuj hodnotu (spoločnosť), nie trhový vývoj. Známy investor Templeton poukazoval na to, že akcie sa mnohokrát vyvíjajú odlišne ako ekonomika, čiže aj keď sa ekonomike nedarilo, akcie zbierali zisky. Investorom preto radil, kupujte hodnotu, nie to, ako sa aktuálne vyvíja trh.

8. Buďte trpezliví. Na burze nie je nikdy všetko hneď tak, ako si človek myslí. Veľké pohyby potrebujú na svoj vývoj čas.

9. Vyhnite sa davu – je zrejme, že ak budete kopírovať dav, budete nakupovať príliš vysoko a predávať veľmi nízko, takže zaručene prerobíte.

10. Zabudnite na správne načasovanie. W. Buffett raz povedal: Tí, ktorí sa domnievajú, že dokážu predpovedať krátkodobý pohyb na akciovom trhu, robia veľkú chybu.

11. Zdôvodnite – nakúpili ste akcie automobilky Ford, no neviete prečo? Chyba. Musíte mať situáciu pevne pod kontrolou a ak sa vás niekto spýta, prečo práve akcie a práve táto automobilka, musíte mať k tomu racionálne zdôvodnenie. Avšak pozor – investor, ktorý má na všetko odpoveď, niekedy nepochopí ani všetky otázky.

Pozri tiež: 6 psychologických omylov, kvôli ktorým vás trhy oberú o peniaze

12. Trhy sa nikdy nemýlia, ale názory investorov často. Hovorí sa, že neexistujú zlé investície, len zlí investori. Nikdy za stratové obchody neobviňujte finančné trhy, skôr sa snažte prehodnotiť vaše predpoklady a úsudky.

13. Učte sa zo svojich chýb. Mnohí slávni investori zistili, že finančné trhy sú akousi univerzitou. Aj keď vás to môže stáť pekne veľa peňazí, dostanete užitočné lekcie.

14. Neexistuje žiadna záruka, že sa akcie po dlhodobom poklese odrazia opäť nahor. Zachovajte si realistický postoj, priznajte si, že akcie sa nevyvíjali tak ako ste očakávali a snažte sa straty čo najviac minimalizovať.

15. Nepreceňujte P/E. Mnoho obchodníkov sa až príliš spolieha na populárny ukazovateľ Price-to-earnings (P/E), čo je pomer trhovej ceny akcie k čistému zisku na 1 akciu za dané obdobie. Nízka hodnota P/E nemusí hneď znamenať, že akcie sú podhonotené.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre