10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Automobilový trh v Európe pokračuje v zotavovaní. Ako dnes informovalo združenie výrobcov automobilov ACEA, počet novoregistrovaných vozidiel v EÚ v júli medziročne rástol o 5,1 % a v auguste o 2,1 %. Celkové predaje za prvých 8 mesiacov tohto roka rástli o 6 %.

2. Podľa ratingovej agentúry Moody’s sa rating Spojených štátov nenachádza v ohrození. Moody’s  krajinu hodnotí najvyššou úverovou známkou „AAA“, pričom výhľad zostáva naďalej stabilný. To znamená, že v blízkej budúcnosti sa so znižovaním amerického ratingu nepočíta.

3. Doručovacia služba FedEx si z uplynulého kvartálu odnáša výrazný nárast zisku. Čistý zárobok spoločnosti dosiahol 606 mil. dolárov, čo je nárast o 24 %. Tržby FedEx rástli o 6 % na 11,7 mld. dolárov.

4. V USA došlo k nečakanému ochladeniu cien. V auguste miera inflácie poklesla z predošlých 2 % na 1,7 %. Analytici očakávali pokles len na 1,9 %. Vo Veľkej Británii dnes boli ohlásené údaje z trhu práce – nezamestnanosť tu poklesla na 6,2 %, čo je najnižšia úroveň od roku 2008.

5. Spomedzi európskych akcií sa dnes v centre pozornosti nachádzali akcie spoločnosti Adidas. Objavili sa správy, že do firmy plánujú vstúpiť veľké finančné fondy, ktorých cieľom je nasmerovať firmu k lepším výsledkom. Akcie Adidas získali takmer 4 %.

6. Po tom, čo včera vyjadrenie OPECu vynieslo cenu ropy výrazne nahor, dnes táto komodita opäť lacnie. Môže za to prekvapivo prudký nárast ropných zásob v USA. Tie v minulom týždni vzrástli o 3,7 mil. barelov ropy na 362,3 mil. barelov, čo je najväčší nárast zásob za posledných 5 mesiacov.

7. Japonská spoločnosť Sony v ťažkostiach. Pre aktuálny fiškálny rok spoločnosť očakáva stratu vo výške až 230 miliárd jenov (zhruba 1,66 mld. eur). Ešte pred dvomi mesiacmi spoločnosť odhadovala stratu len 50 miliárd jenov. Akcie Sony dnes strácajú 7 %.

8. Inflácia v eurozóne zostáva na najnižšej úrovni od októbra 2009. Miera inflácie v auguste predstavovala 0,4 %, čo je však o niečo viac, ako prvý odhad, v ktorom štatistický úrad Eurostat hovoril o medziročnom raste cien na úrovni 0,3 %. Inflácia tak naďalej zostáva hlboko pod cieľom ECB, ktorým je medziročný rast cien na úrovni dvoch percent.

9. Ako vyplýva z najnovšej štúdie UBS a Wealth-X, klub miliardárov sa rozrástol o 155 nových členov. Celkový počet svetových miliardárov tak dosiahol rekordné maximum 2325 miliardárov.

10. Finančné trhy vyčkávajú na dnešnú správu zo zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed). Odborníci očakávajú, že Fed dnes večer oznámi ďalšiu redukciu svojich mesačných nákupov dlhopisov. Trhy tiež budú sledovať akékoľvek náznaky skorého zvyšovania sadzieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre