10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Séria zlých ekonomických dát z Nemecka pokračuje. Počet ľudí bez práce tu v auguste vzrástol o 2000 ľudí. Pre ekonómov išlo o nemilé prekvapenie, keďže počítali s poklesom nezamestnaných o 5000.

2. O lacné finančné prostriedky z nového programu Európskej centrálnej banky (ECB) vraj budú mať veľký záujem talianske banky. Agentúra Bloomberg hlási, že v prvom kole dlhodobých refinančných operácií (TLTRO) chcú štyri najväčšie talianske banky čerpať až 27 miliárd eur.

3. Švédska automobilka Saab, ktorú vlastní čínske konzorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS) požiadala o bankrotovú ochranu (ochrana firmy pred veriteľmi). Žiadosť automobilky aktuálne posudzuje súd vo švédskom Vänersborgu. Podľa čínskych vlastníkov automobilke chýbajú prostriedky na výplatu nesplatených dlhov.

4. Po naštrbenej spotrebiteľskej dôvere sa o sklamanie v Taliansku postarala aj podnikateľská nálada. Sentiment v talianskych podnikoch je na ročnom minime – príslušný index v auguste oslabil z 99,1 bodu na 95,7 bodu. Ekonómovia pritom počítali s hodnotou 99,2 bodu.

Prekvapivo zhoršený sentiment zasiahol aj eurozónu. V auguste index ekonomického sentimentu (ESI) poklesol o 1,5 bodu na 100,6 bodov. Ekonómovia počítali s poklesom na 101,5 bodu. Pripomeňme, že v máji index dosiahol 102,6 bodov, čo bola najvyššia hodnota za posledné tri roky

5. V reakcii na ruské sankcie Európska komisia (EK) avizovala, že okrem pestovateľov ovocia a zeleniny pomôže aj producentom mlieka a mliečnych produktov. EK tvrdí, že je pripravená prevziať dočasné náklady na skladovanie masla či sušeného mlieka. Očakáva sa, že najväčší prospech z tejto podpory bude mať Fínsko a pobaltské krajiny.

6. Novým francúzskym ministrom hospodárstva sa oficiálne stal Emmanuel Macrona. Na poste ministra hospodárstva nahradí Ernuarda Montebourga, ktorý výrazne skritizoval aktuálnu hospodársku politiku francúzskej vlády.

7. V Európe môžeme vidieť novú ponukovú vojnu. Tentokrát sa bijú telekomunikačné spoločnosti Telekom Italia a španielska Telefonica, ktoré majú záujem o brazílskeho poskytovateľa internetu GTV. Ihneď po tom, čo Telekom Italia ponúkla za GTV 7 miliárd eur, vyšiel s novou ponukou aj španielsky hráč Telefonica – ten za GTV ponúka 7,45 mld. eur.

8. Ekonomika USA si kompenzuje slabý začiatok tohto roka. V druhom kvartáli najväčšie hospodárstvo sveta rástlo tempom až 4,2 %. Prvý odhad hovoril o 4 %-nom hospodárskom raste, ekonómovia počítali dokonca s rastom len o 3,9 %.

9. Akcie dnes strácajú – o zhoršený sentiment sa postarala kríza na Ukrajine. Po tom, čo proruskí separatisti priznali, že v ich radoch bojuje niekoľko tisíc ruských dobrovoľníkov (vrátane ruských vojakov), ukrajinský prezident Porošenko obvinil Rusko z invázie. Ukrajina zároveň požiadala Európu o vojenskú pomoc. Nemecký akciový index stráca 1,20 %, v červenom otvorili aj americké burzy.

10. Po správach z Ukrajiny euro zmazalo svoje zisky a prepadlo sa do strát. Spoločná európska mena voči doláru oslabuje o 0,15 % na 1,31749 dolára. Ako tvrdia finanční analytici, po eskalácii situácie na Ukrajine sa investori odklonili od rizikových aktív a začali hľadať bezpečné aktíva, ako napr. švajčiarsky frank.

Komentáre