Ako vyzerá bežný deň Wallstreeťana? Takto

Ak sa pýtate, ako vyzerá bežný deň v živote obchodníka z Wall Street, ste na správnom mieste. Vďaka tomuto príspevku môžete nahliadnuť do života maklérov a oboznámiť sa s ich bežným pracovným dňom.

Obchodník vstáva okolo šiestej ráno – po rannej hygiene a raňajkách si berie taxík, pričom ani minútu nenechá nevyužitú. Počas cesty už zapína svoj nadupaný tablet, aby sa dozvedel akúkoľvek čerstvú novinku.

Po príchode do práce si už sadá k pracovnému stolu, kde na neho čaká zhruba 6 monitorov (Prečo vlastne toľko obrazoviek? rýchlosť je v obchodovaní mimoriadne dôležitá, nemôžu strácať čas prepínaním medzi oknami prostredníctvom ALT+TAB).

Po tom čo ich dá do chodu, už nasáva všetky možné informácie, či už je to Bloomberg, Wall Street Journal alebo čínsky denník China Daily. Okrem toho prehodí niekoľko elektronických správ so svojimi kolegami a vychutnáva si čerstvo donesenú kávu zo Starbucksu. Jeho úlohou je v tomto momente dohnať všetky udalosti, ktoré sa vo svete odohrali cez noc.

Na hodinkách je zhruba 7:15 a on má ešte 45 minút do otvorenia trhu. Čas využije na premýšľanie, aký obchodný štýl zvoliť na dnešok. Mnohí si dopomáhajú rôznymi špeciálnymi softvérmi, ktoré im vyhľadajú presne také akcie, ktoré spĺňajú ich požiadavky a kritéria.

Okrem toho prichádza skupinové stretnutie analytikov, kde sa niekoľko minút diskutuje o najdôležitejších udalostiach (ekonomické ukazovatele a dáta, politika atď..) Príprava je za ním, na hodinkách je 8:00 a „chaos“ začína. Po pár minútach už prichádzajú prvé pokyny od veľkých klientov, ktoré sa maklér snaží čo najskôr vybaviť.

Hodinku na to sa situácia upokojí a obchodníci medzi sebou riešenia najrôznejšie otázky a problémy. Ale čo ak práve prídu nepriaznivé správy z Ukrajiny a akcie sa prepadnú o 6 %? Dôsledná príprava takéto straty vylučuje. Obchodník má dobre podchytené všetky možné ukazovatele rizík, či už gama, vega alebo decay, takže jeho pozície sú pred masívnymi stratami ochránené.

Krátko po jednej hodine je vo firme opäť skupinová diskusia – v rámci nej obchodníci hovoria o nových projektoch, investičných možnostiach a „vychytávkach“. Času nie je nazvyš, ak obchodník nestíha obed, musí sa uspokojiť s bagetou z automatu.

Obchodovanie pokračuje a on dostáva opäť nové príkazy od veľkých rýb, ktoré sa snaží uspokojiť pri čo najlepšej cene. Zakrátko je ručička hodín pred 16:00, čo naznačuje uzatvorenie obchodovania. Obchodník neváha a zaisťuje najväčšie pozície, ktoré mal v ten deň otvorené.

Z práce sa vracia okolo 18:00 – miesto reality show a klebiet so susedmi sa venuje rôznym investičným periodikám a knihám, aby sa čo najviac zdokonalil vo svojej práci.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre