10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť Amazon na čele s Jeffom Bezosom chystá vlastný smartfón s 3D technológiou, ktorý by mohol vyjsť už tento mesiac. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na osoby oboznámené s vecou.

Smartfón môže byť konkurenciou pre telefóny od Apple či Samsungu. Sama spoločnosť priznala, že na júnovej akcii predstaví nové zariadenie.

2. Európska centrálna banka dnes potvrdila očakávania trhu, keď znížila úrokové sadzby na historické minimum. Kľúčová úroková sadzba bola znížená z pôvodných 0,25 % na 0,15 %. Depozitná sadzba (za ktorú si finančné domy ukladajú peniaze v ECB) bola znížená na mínus 0,10 %. “Vítam rozhodnutie ECB o znížení sadzieb v eurozóne”, uviedol na adresu centrálnej banky francúzsky prezident Hollande.

3. Okrem ECB dnes zasadala aj britská centrálna banka (Bank of England). Tá zostáva pri nezmenenej politike, keď kľúčovú sadzbu ponecháva na rekordne nízkej úrovni 0,5 %. Aj napriek tomu, že je oživenie britskej ekonomiky mimoriadne silné, BoE zopakovala, že sa so zvyšovaním sadzieb neuponáhľa.

4. Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil svoju prognózu hospodárskeho rastu pre Čínu. Kým doteraz Číne pre rok 2014 pre3. dpovedal rast 7,3 %, po novom je to len 7 %. MMF uviedol, že za zhoršenou prognózou stojí spomalenie realitného trhu a obavy o úverovú bublinu.

5. Denník Wall Street Journal priniesol správu, že telekomunikačná skupina Sprint chce odkúpiť americký T-Mobile. Nemecký Telekom, ktorý je v rokovaní o predaji americkej dcéry, chce údajne odísť z amerického trhu. Sprint za spoločnosť T-Mobile USA ponúka 32 miliárd dolárov.

6. Európska centrálna banka dupla na plyn – nielenže úrokové sadzby znížila na rekordné minimum, prijala aj dlhodobý refinančný program (LTRO) v objeme 400 miliárd eur. Cieľom týchto lacných pôžičiek je zabezpečiť bankám dostatok likvidity a rozhýbať tak úverový trh.

7. Nový rekord – nemecký akciový index DAX 30 sa prvýkrát dostal nad úroveň 10 000 bodov! Rozhodujúcim impulzom pre akciový benchmark bola ECB a jej zníženie sadzieb – po rozhodnutí index posilnil o 0,9 % na 10 013 bodov, čo je najviac v jeho 26 ročnej histórii. Svoje zisky ale neskôr vrátil a aktuálne sa obchoduje na úrovni 9920 bodov.

8. Keďže dnes je štvrtok, pozrime sa aj na americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti. Tie sa v medzitýždňovom porovnaní zvýšili o 8 tisíc na 312 tisíc žiadostí. Ekonómovia počítali s počtom 310 tisíc žiadostí.

9. Nezamestnanosť v Grécku mierne klesá. Ako uviedol tamojší štatistický úrad, v marci miera nezamestnanosti poklesla z februárových 27,2 % na 26,8 %, čo je však naďalej príliš vysoká úroveň.

10. Rozhodnutie ECB o ďalšom uvoľňovaní menovej politiky vynieslo zlato výrazne nahor. Po Draghiho slovách žltý kov zdražel o viac ako 11 dolárov na 1255 dolárov/uncu. Aktuálne sa žltý kov obchoduje za 1254 dolárov, čo je nárast o 0,81 %. Nahor vystrelila aj cena striebra, ktorá sa aktuálne nachádza na úrovni 19,04 USD (+1,24 %).

Komentáre