Draghi vidí v zotavovaní eurozóny dramatické zlepšenie

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) sa vo svojom prejave na fóre v Davose vyjadril k zotavovaniu eurozóny. Ako uvádza, situácia je úplne iná ako bola pred niekoľkými rokmi.

V posledných dvoch rokoch podľa Draghiho došlo k „dramatickému zlepšeniu“ v oživení eurozóny. Riziká sa podľa neho znížili plošne a to tak v hlavných krajinách, ako aj v krajinách periférie.

Napriek pozitívnemu vývoju je však oživenie stále krehké a nerovnomerné. Guvernér Európskej centrálnej banky sa vyjadril aj k inflácii. Tá je v súčasnosti v eurozóne na úrovni len 0,8 % a existujú obavy, že by mohla klesať aj ďalej. Dostať by sa mohla až do záporných čísel, čo by predstavovalo defláciu.

Ako Draghi ubezpečil, situáciu dôrazne sledujú a je presvedčený, že v strednodobom horizonte eurozóna svoj cieľ na úrovni 2 % dosiahne.

Všetky zásluhy za oživenie si však Európska centrálna banka podľa jej šéfa nepripisuje. Veľkú úlohu podľa neho zohrali aj európski lídri a ich rozhodnutie vytvoriť bankovú úniu.

K dohode došlo nie tak dávno a okrem iného prináša aj vytvorenie spoločného fondu, ktorý by v prípade ťažkostí pomáhal pri krachu bánk. Zdroje fondu budú pozostávať z vkladov európskych bánk a za 10 rokov postupného napĺňania má fond dosiahnuť kapacitu 55 miliárd eur. Vytvorenie fondu má do budúcnosti zabezpečiť, aby sa na záchranu bánk nemuseli používať verejné financie vyzbierané od všetkých daňových poplatníkov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre