7 mladíkov, ktorí vybudovali miliardové firmy

Keď niekto z nuly vybuduje miliónový biznis, mnohým sa od údivu doslova zakrúti hlava.

No v porovnaní s tým, čo vám prinášame v tomto článku, je to stále “nič”, pretože mladíci, ktorých vám predstavujeme nižšie, stvorili miliardové firmy.

1. Ben Silbermann – Pinterest

Ako prvého si predstavujeme Bena Silbermanna (na snímke). Po tom, čo odišiel z Google, sa mu po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo založiť známu sociálnu sieť pre zdieľanie fotografií Pinterest.

Sociálna služba sa po spustení veľmi rýchlo rozrástla, pričom dnes vykazuje 20 miliónov unikátnych návštevníkov mesačne. So zvyšujúcou sa popularitou rástla aj hodnota siete, ktorá sa oceňuje zhruba na 1,5 miliardy dolárov.

2. Kevin Systrom – Instagram

Minulý rok v apríli boli techmédia plné správ o novej akvizícii Facebooku. Mark Zuckerberg sa rozhodol za miliardu dolárov odkúpiť fotoslužbu Instagram, za ktorou stojí 28-ročný Kevin Systrom. Mobilná aplikácia sa môže hrdo pýšiť, že je najobľúbenejšou vo svojej kategórii, keďže vo februári evidovala 100 miliónov aktívnych užívateľov a zaraďuje sa medzi 50 najlepších aplikácií.

Drew Houston

3. Drew  Houston – Dropbox

Drew Houston mal 24 rokov, keď v roku 2007 stvoril cloudové úložisko Dropbox, ktorého hodnota dnes predstavuje zhruba 4 miliardy dolárov.

K nápadu vzdialeného dátového úložiska sa dopracoval po tom, čo ho omrzelo neustále “šaškovať” s USB kľúčom. Aj keď Houston hľadal riešenie, ktoré by slúžilo pre jeho potreby, nakoniec sa z Dropboxu stala miliardová firma.

4. Brian Chesky – Airbnb

Brian Chesky mal 25 rokov, keď on a dvaja ďalší spoluzakladatelia vytvorili stránku Airbnb. Ide o online službu, ktorá spája nájomcov s nájomníkmi.

Pozri tiež: Naštvali ho drahé fotky. Nakoniec začal fotiť sám a stal sa z neho miliardár

V septembri tento systém vykazoval pol milióna rezervácií rozpínajúcich sa cez 192 krajín. Okrem súkromných bytov, domov či lodí sa cez túto službu prenajímali aj zámky a súkromné ostrovy. Online systém sa dnes oceňuje na 1,2 miliardy dolárov.

5. David Karp – Tumblr

David Karp – zakladateľ Tumblr

V máji sa v internetovom svete uskutočnila jedna z najväčších akvizícií tohto roka, keď internetový priekopník Yahoo prevzal známu blogerskú sieť Tumblr, ktorú vo veku 21 rokov založil mladučký David Karp.

Dnes je tento 26-ročný mladík miliardár, keďže Yahoo za jeho projekt zaplatilo 1,1 miliardy dolárov.

6. Mark Zuckerberg – Facebook

Keď píšeme o miliardových biznisoch, za ktorými stoja mladí vynaliezavci, nemôžeme vynechať ani Marka Zuckerberga a jeho Facebook, ktorého hodnota sa točí okolo 50 miliárd USD!

7. Adam D’Angelo – Quora

Aj keď posledná internetová firma Quora nie je hodnotená na miliardu dolárov, hovorí sa, že miliardovú ponuku na prevzatie odmietla.

O zrod tohto webového projektu sa postaral Adam D’Angelo, ktorý bol okrem iného prvým technickým riaditeľom (CTO) v spoločnosti Facebook. Quora, ktorá bola založená v roku 2009, sa oceňuje na takmer pol miliardy.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre