Týždenný prehľad: Toyota opäť jednotkou, test digitálneho jüanu, inflácia v USA

1. Čína chce otestovať svoju digitálnu menu. Ako informovala agentúra Bloomberg, Čína na zimných olympijských hrách v Pekingu ponúkne športovcom a divákom možnosť platiť digitálnym jüanom. Krajina chce otestovať atraktivitu tejto virtuálnej meny medzi cudzincami. Tamojšia centrálna banka pracuje na digitálnej podobe svojej suverénnej meny od roku 2014.

2. Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v januári prekvapivo vzrástla, a to aj napriek šíreniu nového variantu koronavírusu omikron. Index dôvery spoločnosti Sentix v januári vzrástol na 14,9 bodu z decembrových 13,5 bodu.

3. Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval rozvíjajúce sa ekonomiky, aby sa pripravili na zvyšovanie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.  Varoval, že ak by úroky v USA rástli nečakane rýchlo, mohlo by to znepokojiť finančné trhy a viesť v rozvíjajúcich sa ekonomikách k odlivu kapitálu a k oslabovaniu miestnych mien.

4. Americká veľkobanka Goldman Sachs očakáva, že Federálny rezervný systém (FED) tento rok zvýši sadzby až štyrikrát, čo je o jedenkrát viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

5. Prevádzkovateľ internetovej sociálnej siete Facebook, ktorá je súčasťou americkej spoločnosti Meta Platforms, sa nevyhne protimonopolnej žalobe, ktorú naň podala americká Federálna obchodná komisia (FTC).

6. Rekordná inflácia v USA. Inflácia v USA v decembri vzrástla na 7 % a dostala sa tak na najvyššiu úroveň od júna 1982.  Ako upozorňuje agentúra Bloomberg, najnovšie údaje naznačujú, že americká centrálna banka (Fed) by mohla začať zvyšovať úrokové sadzby už v marci.

7. Americká spoločnosť Boeing minulý rok dodala 340 lietadiel, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2020. Je to však výrazne menej, než jej európsky konkurent Airbus, ktorý dodal až 611 strojov.

8. Toyota opäť jednotkou. Japonská automobilka Toyota Motor sa v roku 2021 opäť stala najväčším predajcom automobilov na svete a druhýkrát za sebou porazila nemecký koncern Volkswagen.

9. Biely dom sa stretne s predstaviteľmi spoločností Apple, Amazon a IBM, aby prediskutovali softvérovú bezpečnosť. Krajina minulý rok čelila niekoľkým veľkým kybernetickým útokom.

10. Čína v decembri 2021 zaznamenala rekordný obchodný prebytok, keďže export prekonal očakávania a to aj počas globálnej pandémie. Niektorí analytici ale poukázali na spomalenie medzinárodných zásielok v nasledujúcich mesiacoch.

11. Nemecká ekonomika sa opäť vrátila k rastu, keď v minulom roku rástla tempom 2,7% po prepade 4,6 % v roku 2020. Hlavnými hnacími silami rastu v roku 2021 bol skok vo vývoze a taktiež masívne verejné výdavky na zmiernenie vplyvu koronavírusu.

12. Cena kryptomeny bitcoin sa počas tohto týždňa prepadla pod hranicu 40-tisíc USD a od svojho novembrového maxima stratila už viac ako 40%. Cene sa ale nakoniec podarilo udržať nad touto úrovňou a v piatok sa BTC obchoduje za 43 000 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre