Vlastník Facebooku drví odhady. Hlási nárast zisku o 164 %

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Foto: Flickr)

Americká technologická spoločnosť Meta Platforms vykázala za tretí štvrťrok lepšie výsledky než sa očakávalo. Jej tržby vzrástli o 23 %, čo predstavuje najrýchlejší rast od roku 2021. Akcie po zverejnení kvartálnej správy najprv posilnili, neskôr ale zisky zmazali a klesli o viac ako 4 %.

Spoločnosť vykázala v treťom štvrťroku tržby vo výške 34,15 miliardy USD, čím prekonala odhad na úrovni 33,56 miliardy USD. Vlastník siete Facebook zaznamenáva rýchly rast v oblasti digitálnej reklamy, keďže klienti sa spamätávajú z ťažkého roku 2022. V tom čase príjmy spoločnosti klesali tri štvrťroky po sebe.

Čistý zisk dosiahol 11,58 mld. dolárov (4,39 USD/akciu), čo je medziročný rast o 164 %. Analytici počítali so ziskom na akciu 3,62 USD. V rovnakom období pred rokom spoločnosť vykázala čistý zisk 4,4 mld. dolárov, teda 1,64 USD/akciu.

Generálny riaditeľ Mark Zuckerberg v rámci konferenčného hovoru o výsledkoch uviedol, že v tomto roku spoločnosť zatiaľ zaznamenala 7 % nárast času stráveného na Facebooku a 6 % nárast na Instagrame. Má ísť o dôsledok vylepšených odporúčaní obsahu.

Finančná riaditeľka spoločnosti Susan Li hovorí, že Meta zaznamenala na začiatku 4. štvrťroka väčšiu volatilitu vrátane nižších výdavkov na reklamu. Podľa nej je to čiastočne spôsobené vojenským konfliktom medzi Izraelom a Hamasom, keďže podobný vplyv zaznamenali aj pri konflikte na Ukrajine.

Meta uviedla, že v aktuálnom štvrťroku očakáva tržby vo výške 36,5 až 40 miliárd USD. Analytici podľa LSEG počítajú pre tento kvartál s tržbami vo výške 38,85 mld. dolárov.

Generálny riaditeľ Mark Zuckerberg, ktorý vo februári prisľúbil, že rok 2023 bude pre spoločnosť Meta „rokom efektívnosti“, počas konferenčného hovoru uviedol, že umelá inteligencia bude predstavovať najvyššiu investičnú prioritu pre rok 2024.

Graf: Vývoj akcií Meta Platforms od začiatku tohto roka

Zdroje: cnn; cnbc

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre