Indická rupia na 8-týždňovom minime. Euro sa stabilizuje

Indická rupia voči doláru oslabila až na 8-týždňové minimum, za čo môže rastúca pravdepodobnosť, že americká centrálna banka Fed zredukuje svoje ultrauvoľnené menové stimuly.

Špekulácie, že k takémuto rozhodnutiu môže už čoskoro dôjsť, vyvolali októbrové dáta z amerického trhu práce.

Ako v piatok informovalo americké ministerstvo práce, v októbri ekonomika USA dokázala vytvoriť až 204 tisíc pracovných miest, čo je výrazne nad očakávaniami analytikov, ktorí počítali s vytvorením len 120 tisíc miest.

„S návratom diskusií o redukcii menových stimulov sa indické aktíva dostávajú pod zjavný tlak“, komentuje situáciu menový stratég Jonathan Cavenagh.

Na  burze v Bombaji rupia voči doláru oslabila o 1,2 % na 63,2375 za dolár. Ako pre agentúru Bloomberg uviedol Cavenagh, oslabenie môže pokračovať až na 64 rupii za dolár (keďže indická rupia oslabuje, na získanie jedného dolára je potrebné väčšie množstvo tejto meny).

Kým rupia sa červená, európska spoločná mena voči doláru posilňuje o 0,30 %. Ako tvrdia obchodníci, kurz EUR/USD sa stabilizuje po predošlých stratách, ktoré euru navodilo aj rozhodnutie ECB o zníženi úrokových sadzieb na historické minimum.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre