Buffett: Americká vláda sa blíži k bodu extrémnej sprostosti!

Aj keď rozpočtové spory medzi demokratmi a republikánmi pokračujú, známy investor a miliardár Warren Buffett sa domnieva, že dohoda bude nakoniec dosiahnutá.

„Viete, k dohode dospejeme a možno Washington pôjde až k bodu extrémnej sprostosti, ale neprekročí ho“, uviedol 83-ročný investor v rozhovore pre televíziu CNBC.

Buffett tak verí, že Kongres dokáže vyriešiť patovú situáciu ohľadom dlhového limitu ešte skôr, než to uškodí celej krajine.

Pred finančnou hrozbou pár dní dozadu varoval americký prezident Barack Obama:  „Myslím, že tentoraz je to naozaj iné. Tentokrát by sa mal Wall Street báť”, uviedol tento týždeň v rozhovore pre CNBC.

Hlavným bodom nezhody medzi demokratmi a republikánmi je Obamova zdravotnícka reforma Obamacare. Republikáni nechcú, aby bolo zdravotné poistenie financované z verejných prostriedkov. Naopak, demokrati argumentujú, že do poistenia sa zapojí viac ľudí a do rozpočtu tak pribudne viac prostriedkov.

Čo je Obamacare? Tento zákon z roku 2010 hovorí, že ak sa Američan od roku 2014 nepoistí, dostane pokutu. Odporcovia reformy namietajú, že štát nemá právo prikazovať, aby si Američania uzavreli poistku. Najväčšia reforma zdravotníctva za viac ako 50 rokov má vytvoriť ďalších 30 miliónov poistených, čo obmedzí rastúce náklady v tejto oblasti. USA utracajú až 17 % hrubého domáceho produktu na zdravotnú starostlivosť, čo je viac ako ktorákoľvek krajina sveta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre