Ako sa má ekonomika Grécka, priemysel Británie či export Nemecka?

V piatok bolo v Európe na programe vyhlásenie viacerých makroekonomických správ, pričom niektoré prekvapili pozitívne a iné zas sklamali. Poďme sa na ne spoločne pozrieť:

Ako v Paríži avizoval národný štatistický úrad, francúzsky index spotrebiteľskej dôvery v auguste vzrástol z júlových 82 bodov na 84 bodov. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže odhad ekonómov hovoril o 83 bodoch. Pripomeňme, že v júni sa index spotrebiteľského sentimentu nachádzal na rekordne nízkej úrovni 79 bodov.

O menej radosti ekonómov sa postaral vývoj britskej priemyselnej produkcie. Ako informoval tamojší štatistický úrad ONS, v júli priemyselná výroba stagnovala, pričom ekonómovia predpovedali nárast o 0,2 %. Potešením však je, že úrad revidoval predchádzajúci nárast z 1,1 na 1,3 %. Čo sa ale týka medziročného porovnania, tu priemyselný výkon poklesol o 1,6 %.

Nové makrodáta sme videli aj v Grécku. Podľa informácií tamojšieho štatistického úradu ekonomika Grécka v 2. kvartáli poklesla o 3,8 %, pričom doterajšie predbežné výsledky predpovedali až 4,6 %-ný prepad. Príčinou lepšieho vývoja bol hlavne cestový ruch, ktorý môže z pohľadu návštevníkov zaznamenať rekordný rok!

Júl nebol príliš prívetivý pre nemecký vývoz, ktorý sa v porovnaní s júnom zmenšil o 1,1 %. Ekonómovia pritom očakávali nárast o 0,7 %. V medziročnom porovnaní nemecký export stagnoval. Pozitívne sa vyvíjal obchod s európskymi krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ: vývoz Nemecka do týchto štátov medziročne vzrástol o 3,6 %.

Komentáre