Gréci hlásia rekordnú nezamestnanosť!

Kým priemerná nezamestnanosť v eurozóne predstavuje 12,1 %, v Grécku sa miera nezamestnanosti v máji vyšplhala na rekordných 27,6 %. Oveľa viac hrozivý je pohľad na mieru nezamestnanosti mladých ľudí (od 15 do 24 rokov), ktorá už dosahuje 64,9 %

Nadmerne zadlžené Grécko sa už 6 rokov trápi so silnou hospodárskou recesiou. Jej účinky ešte viac posilnili dramatické úspory, ktoré Aténam naordinovali medzinárodní veritelia (EÚ, ECB a MMF). Ak by s ich prijatím grécka vláda nesúhlasila, veritelia by Aténam pozastavila kohútik s peniazmi a krajina by sa ocitla v platobnej neschopnosti.

A čo cestový ruchletná sezóna? Cestový ruch sa na ekonomickom výkone Grécka podieľa 17 percentami – každý piaty grécky zamestnanec pôsobí v tejto oblasti. Ako ale tvrdí Nikos Magginas, ekonóm gréckej centrálnej banky, zvýšenie zamestnanosti v cestovnom ruchu nedokáže vyrovnať problémy v mnohých segmentoch hospodárstva a pretrvávajúci slabý dopyt.

Bez práce je v Grécku oficiálne 1,38 milióna ľudí, pričom tento negatívny jav cítiť na všetkých úrovniach spoločnosti – dlžníci meškajú so svojimi splátkami a čoraz menej pracovníkov prispieva do penzijných fondov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre