5 udalostí štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Juhokórejská spoločnosť Samsung oznámila, že prevzala špecialistu zameraného na on-line video – Boxee. Samsung za túto spoločnosť údajne zaplatil 30 miliónov dolárov.

Firma Boxee predáva set-top boxy, cez ktoré si zákazník môže do svojho televízora natiahnuť film či reláciu priamo z internetu. Samsung, ktorý je najväčším výrobcom televízorov na svete, sa čoraz viac zameriava na prepojenie itnernetu a TV.

2. „Ak Taliansko presadí plánované reformy, vyhliadky hospodárskeho rastu sa budú v strednodobom horizonte zlepšovať.“ Presne toto sa uvádza v najnovšej správe Medzinárodného menového fondu MMF. Fond Talianov vyzýva, aby sa viac usilovali o presadenie reforiem, ktoré sú dôležité pre riešenie dlhodobej nezamestnanosti a taktiež podpore rastu. Na druhej strane ale MMF chváli úsilie, ktoré krajina vydala pri konsolidácii svojich verejných financií.

3. Britský premiér David Cameron predstavil veľkolepý projekt, ktorým je vybudovanie najväčšej veternej farmy na svete. S celkovou kapacitou 630 megawatov má táto veterná elektráreň zásobovať približne pol milióna domácnosti elektrickou energiou.

Za projektom stoja spoločnosti Dong Energy, nemecký energetický obor E.on a arabský energetický koncern Masdar. Dodávateľom 175 veterných turbín a sieťových komponentov bude nemecký Siemens.

4. Španielsko si prostredníctvom štvrtkovej aukcie štátnych dlhopisov požičalo 4 miliardy eur, čo je v súlade so stanoveným cieľom. Aj keď dopyt po vládnych bondoch zostal stabilný, investori si vzhľadom na škrípanie v Grécku a Portugalsku zapýtali vyššie úroky.

Pri 3-ročnom dlhopise úrok vzrástol z 2,7 % zaznamenaných v predošlej aukcii na 2,9 %. Pri dlhopisoch s 5-ročnou splatnosťou úrok vzrástol z 3,6 % na 3,8 %.

5. Európska centrálna banka (ECB) na svojom štvrtkovom zasadnutí vyhlásila, že vo svojich menových stimuloch bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné. „Rada guvernérov vychádza z toho, že kľúčová sadzba v eurozóne sa bude dlhšiu dobu nachádza na rovnakej či ešte nižšej úrovni“, vyhlásil prezident ECB Mario Draghi.

Vzhľadom na tieto slová si euro voči doláru dnes odpisuje 0,70 % na 1,2920 dolárov. Naopak, slová ECB povzbudili akciové trhy v Európe, ktoré dnes žali nemalé zisky!

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Komentáre