5 noviniek štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Aj napriek všeobecnému poklesu na trhu s osobnými počítačmi sa čínskej spoločnosti Lenovo podarilo navýšiť tržby a taktiež zisk.

Ako tento podnik včera v Pekingu informoval, jeho tržby za január-marec vzrástli o 4,5 percenta na 7,8 miliardy eur.

Zárobok spoločnosti vzrástol o 90 % na 126,9 milióna dolárov, pričom trh očakával iba 108 miliónov. Druhého najväčšieho producenta osobných PC na svete podržal nárast v segmente smartfónov a tabletov.

2. Španielsko si vo štvrtok cez aukciu 3-ročných, 5-ročných a 13-ročných dlhopisov požičalo celkom 4,08 miliardy EUR, čo je mierne viac než bol pôvodný plán.

Čo sa týka výšky úrokov, ktoré krajina musí platiť investorom, tie išli mierne nahor. Nárast výnosnosť prichádza po období niekoľkých mesiacov, kedy úrokové sadzby klesali. Pri trojročných dlhopisov výnosnosť vzrástla o 0,2 percentuálneho bodu na 2,44 %.

3. Štvrtkové obchodovanie na akciových trhoch bolo príznačné veľkým vytriezvením, keďže svetové akciové indexy sa po niekoľkých dňoch eufórie ponorili do nemalých strát. Čo sa stalo?

Začalo to americkou centrálnou bankou, ktorá pripustila, že extrémnu menovú politiku zrejme bude treba zmierniť. Ďalším dôvodom pre výstup z dlhých pozícií a zber ziskov boli nepriaznivé dáta z Číny, keď hodnota indexu HSBC pre spracovateľský priemysel poklesla pod rastovú úroveň 50 bodov. Japonský akciový index Nikkei 225 včera stratil viac ako 7 %, nemecký index DAX si odpísal 2 percentá.

4. Poďme sa teraz pozrieť na ekonomické údaje v USA: Ako vo štvrtok vo Washingtone informovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti poklesli o 23 tisíc na 340 tisíc. Ekonómovia očakávali pokles len na 345 tisíc žiadostí.

Americké ministerstvo obchodu vyhlásilo, že predaje nových domov rástli v apríli rýchlejšie než sa očakávalo, keď v porovnaní s marcom vzrástli o 2,3 % na 454 tisíc.

5. Kým včera sme na akciových trhoch videli zber ziskov a červené čísla, zlato zaznamenalo slušné zhodnotenie. Ako tvrdí jeden z komoditných analytikov banky Commerzbank, o zlato by mal byť stále záujem ako o alternatívnu menu.

Žltý kov, ktorého cena nedávno poklesla na dvojročné minimum 1321 dolárov/uncu si tento týždeň pripísal zhodnotenie o 2,5 percenta. Zlato včera zdražilo o približne 25 dolárov na úroveň o 1390 USD za trójsku uncu.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre