Strata IAG sa prehĺbila!

International Airlines Group (IAG), jedna z najväčších aerolínii na svete ohlásila za prvý štvrťrok dosiahnutie výraznej straty. IAG je majiteľom bývalých samostatných aerolínii Iberia a British Airways.

Strata za prvý kvartál je na úrovni 630 miliónov €, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka čistá strata predstavovala 129 miliónov eur.

Za stratou stojí predovšetkým v reštrukturalizácii sa nachádzajúca španielska časť Iberia. Náklady reštrukturalizácie sa totiž pohybujú v stovkách miliónov eur.

Zdá sa však, že kroky aerolínii prinášajú prvé ovocie. Príjmy v prvých troch mesiacoch konečne začali rásť, aj keď zatiaľ je rast len minimálny na úrovni 0,5 %.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] O spoločnosti IAG[/wptabtitle]

[wptabcontent]

International Airlines Group je britsko-španielska letecká spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2011 zlúčením British Airways a španielskej leteckej spoločnosti Iberia.

IAG sa môže pochváliť prevádzkou viac ako 400 lietadiel, ktoré zastrešujú 200 destinácií po celom svete.

Aerolínka je treťou najväčšou v Európe a šiestou najväčšou vo svete.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Ročný graf vývoja akcií IAG[/wptabtitle]

[wptabcontent]

[/wptabcontent]

[/wptabs]

IAG čaká ešte veľa práce

Ako uviedol generálny riaditeľ Willie Walsh, výsledky sú povzbudivé a hoci prvé kroky k reštrukturalizácii Iberie boli prijaté, bude potrebné urobiť ešte veľa práce. Konečný plán počíta s návratom celej spoločnosti k zisku v roku 2015, ktorý by mal vtedy dosiahnuť 600 miliónov eur.

K posilneniu postavenia na španielskom trhu má spoločnosti dopomôcť aj prevzatie tamojšieho nízko nákladového prepravcu Vueling, v ktorom IAG už v súčasnej dobe vlastní 46 %-ný podiel.

Spoločnosť však okrem iného investuje aj do nových lietadiel. Len minulý mesiac IAG objednala 18 lietadiel typu Airbus 350. V modernizácii sa má pokračovať aj do budúcnosti, pričom do 10 rokov má byť nahradená súčasná flotila 30 starších typov Boeingov.

Pribudnúť však majú taktiež nové Boeingy. Dohoda hovorí o kúpe 18 lietadiel Boeing Dreamliner. Dodávka prvých dvoch kusov má pritom prebehnúť už do konca júna.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre